От Бог да пази кралицата до г-н Саутгейт

Решаващи мачове в група D на европейското първенство

От Бог да пази кралицата до г-н Саутгейт | StandartNews.com

Дългогодишните футболни фенове сигурно са забелязали една тенденция. Преди началото на всяко голямо първенство, населението на Острова се превъзбужда в трепетно очакване. Пее се химнът на Англия, призовава се Бог да пази кралицата. Таят се надежди, че този път няма да има провал.

Така е от 1966 година насам, когато  Англия спечели първата си и единствена световна титла. Засега си остава с нея, защото европейска още няма. Може страната да има най-силното първенство в света, но с националния отбор нещо не е наред.

Лошото е, че така  е ставало с феноменални генерации на националния тим, като тези през  1990,1996 и 1998 година. Та дори и тази от Мондиал 86, която бе гилотинирана от ръката на Марадона и Богдан Дочев.

Поредният си драматичен полуфинал Англия изживя преди три години, когято не стигна до финала на световното за сметка на Хърватия.

Сега, на Евро 2021, на Острова първо се усмихнаха именно с победа над хърватите, но после се намусиха след нулевото равенство с враждебния съсед Шотландия.

Играта на англичаните накара медиите и феновете на Острова отново да натожат ножовете - "Г-н Саутгейт, защото така?"

И тази вечер г-н Саутгейт, треньорът, ще бъде една от най-важните личности в Обединеното кралство. Защото са решителнигте срещи от група D, а класирането на Англия на първо място в групата далеч не е сигурно.

От 22:00 часа наше време на „Уембли“ в Лондон играят Англия и Чехия, а на „Хампдън Парк“ в Глазгоу се срещат Шотландия и Хърватия. В класирането водят Чехия и Англия с по 4 точки, а Хърватия и Шотландия са с по 1 точка.

Победителят от двубоя на „Уембли“ ще заеме първото място в групата, а при равенство Чехия ще оглави класирането заради по-добрата си голова разлика.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт обяви, че Джордан Хендерсън и Хари Магуайър ще вземат участие в срещата. Двамата дълго лекуваха травми и все още не са играли на Евро 2020, предава БНР. В същото време все още не е ясно дали Бен Чилуел и Мейсън Маунт ще бъдат на разположение на специалиста.

Както е известно, двамата са изолирани, след като стана ясно, че те са имали близки контакти с халфа на Шотландия Били Гилмор, който пък бе диагностициран с коронавирус.

Ако Англия спечели, ще остане на играе на осминафинал в Лондон и ще играе срещу втория от група F, където са Франция, Германия, Португалия и Унгария. Ако тимът на Саутгейт остане на второто място ще пътува до Копенхаген, където ще играе с втория от Е, в която са Швеция, Словакия, Испания и Полша.

В Глазгоу победителят ще събере 4 точки, което би класирало отборът, който постигне успех дори на второто място, но и ако остане трети със сигурност ще продължи на осминафинал, защото третите отбори в две от групите - Финландия и Украйна са с по 3 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай