Оправдаха феновете на "Бешикташ", обвинени в организиране на преврат

Оправдаха феновете на "Бешикташ", обвинени в организиране на преврат | StandartNews.com

Турски съд оправда феновете на истанбулския футболен клуб „Бешкташ", обвинени в организиране на държавен преврат през 2013 г. Запалянковците от групата „Чарши" взимаха основно участие в протестите през май и юни 2013 г. срещу тогавашния премиер и сегашен президент Реджеп Ердоган. Те бяха обвинени в опит да свалят правителството на Ердоган и организиране на престъпна група, като процеса срещу тях започна на 17 декември, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Заподозрените, които можеха да получат доживотни присъди, не бяха задържани до началото на процеса.

Съдът в Истанбул оправда всичките 35 фена по всички обвинения за организиране на престъпна група, съпротива при арест и организиране на нелегални протести, пише частната информационна агенция "Доган". Решението беше очаквано, след като на 11 септември прокуратурата поиска оправдаването на всички заподозрени, което представляваше обратен завой в разследването.

Антиправителствените протести през 2013 г. започнаха с недоволството от застрояването на парка „Гези" на площад „Таксим" в центъра на града. Постепенно те прерастнаха в демонстрации срещу виждания като ислямистки режим на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Поне 8 души загинаха и 8000 бяха ранени при сблъсъци с полицията.

Много от твърдите поддръжници на „Бешкиташ" са известни с крайнолевите си и антиинституционални разбирания. Фланелките на фенклуба „Чарши" имат щампован популярния анархистки символ – оградената буква „А". Групата обича да прокламира, че е „срещу всичко".

Оправданието на привържениците на един от най-старите турски футболни клубове последва това на 26-те лидера на „Солидарност с Таксим" – движението, което провокира масовите протести в страната през 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай