Куршуми спират футбола в Турция (ОБЗОР)

Куршуми спират футбола в Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шофьор с надупчена глава спаси "Фенербахче"

Турският футбол отново е в колапс. Днес ще стане ясно дали първенството в югоизточната ни съседка ще бъде спряно. Причината за това е невиждан инцидент. Неизвестни надупчиха с куршуми автобуса на "Фенербахче". Екшънът се разигра след победата на "синьо-жълтите" от Истанбул с 5:1 над "Ризеспорт" в съботната вечер. "Канарчетата" се отправяли към летището, но на един от виадуктите возилото било спряно със стрелба. Отначало всички помислили, че става въпрос за атака с камъни, но бързо разбрали, че са жертви на атентат с пушка.

По чудо има само един пострадал - шофьорът Юфюк Киран. Той е в болница с рани по главата. "Състоянието му е стабилизирано. Устата и бузите му са разкъсани. Все още е в интензивното", обявиха проф. Тевфик Йозлу, който е управител на Черноморската университетска болница. "Този човек е герой. Въпреки раните си е успял да спре автобуса, за да не падне в пропастта край него", заяви валията на Трабзон Абдил Чели Йоз, който посети ранения и дори говори с него. "Фенербахче" поиска незабавно спиране на първенството. Днес отговорните фактори във футбола ще решават какво ще стане. Засега е отложен единствено мачът на "фенерите" с "Мерсин" за купата във вторник. Макар и шокирани, "синьо-жълтите" направиха тренировка вчера.

Терор или отмъщение на противникови фенове. Това са двете версии, по които работи турската полиция. Вчера бе намерен щифт от пушката, с която е стреляно. Той бил паднал до дърво, което давало опора, прикритие и идеална гледка на стрелеца. "Галатасарай" подкрепи вечния си съперник. "Оръжието и насилието нямат място в спорта", заяви спортният директор Селим Арда Ючер.

Ердоган и Давутоглу осъдиха инцидента

Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди остро инцидента с "Фенербахче". Той е поискал отговорните фактори да му докладват на минутата как върви разследването. Веднага след скандала Ердоган е подпалил телефоните на валиите на Ризе и Трабзон. Освен това е поискал лекарите да направят най-доброто за ранения шофьор на автобуса. Премиерът Ахмет Давутоглу излезе с позиция в "Туитър". "Осъждам нападението. Цялата общественост стои зад "Фенербахче". Извършителите трябва да бъдат изправени през закона", написа министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай