Гергана Пейчева с разкритие. Как са победили шахматните кралици

Какви са бъдещите й планове

Гергана Пейчева с разкритие. Как са победили шахматните кралици | StandartNews.com

Европейската шампионка по шахмат с отбора на България Гергана Пейчева говори за първи път след титлата, спечелена на 20 ноември в Черна гора.

В интервю за Любомир Тодоров за „Хоризонт до обед“ 20-годишната столичанка разказа за последната партия, в която победата на Гергана донесе златните медали, както и емоциите си след успеха.

„След последната партия, която беше много дълга, не успях да осъзная какво сме постигнали. Сега, след като успях да си почина малко, съм много щастлива от успеха. Партията срещу грузинката беше доста напрегната. Минах през загубена позиция, тъй като по средата на играта не видях един ход. Доста дълго време се борех да се върна в играта, дествително имаше доста груби грешки от двете страни, това беше последна партия, имаше натрупана умора и напрежение. Аз успях да се възползвам от нейните грешки и да стигна до победата. В момента, в който съперничката произведе дама вече виждах как печеля партията и това ни най-малко не ме притесни“, разказа Пейчева.

Българката обясни и каква е системата на университетския шахмат в Съединените щати и по-специално в Далас, където учи втора година Бизнес мениджмънт. Гергана обясни как и защо е седнала зад дъската на 64-те квадратчета и кой е любимият ѝ дебют.

Пейчева планира участие в световното първенство на рапид в Самарканд, Узбекистан, от 26 до 30 декември.

За това първенство имат амбиции да играят към момента още световната шампионка в този вид шах от 2012 година Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Надя Тончева и Иван Чепаринов. Не е ясно обаче ММС дали ще финансира нашите шахматисти.

Лицензираната от министерството Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов свиква общо събрание на 13 декември в Плевен, на което целият Управителен съвет, включително и Антонов ще подаде оставка. Предвижда се и избор на нов УС и председател.

Клубовете са озадачени от тази покана, която са получили и не е ясно дали БФШ 2022 ще продължи да съществува и ще продължи лиценза си или той ще бъде даден на Българска спортна федерация по шахмат с председател Милен Василев, която осигури получаването на „уайлд кард“ за Будва и намери спонсори за участничките.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай