Еволюцията на онлайн букмейкъри като Bet365 в дигиталната ера

Еволюцията на онлайн букмейкъри като Bet365 в дигиталната ера | StandartNews.com

Темата за онлайн залозите става все по-актуална в обществения живот заради много активното развитие на сектора. Технологичния напредък в дигиталните технологии е една от причините за големия напредък в дейността на различните букмейкъри. Например, сайтът за спортни залози Bet365 е един от водещите, налагайки тендециите в хазартната ниша.

Но преди да се стигне до ситуацията в днешния ден, нещата бяха много по-различни.Това, което виждаме днес като бизнес, е много далеч от това, което беше в началото. Подобно на много други дейности. В хазарта обаче можем да видим много ясно тенденциите светът да еволюира и да се променя с невероятна скорост.

Как започна всичко?

Залагания и облози под различни форми има откакто съществува човечеството. Конкретно за спорт и в някакъв по-структуриран вид, те съществуват официално от 1795 година, когато се появява първият букмейкър. Тоест от над 200 години.

Но дори тогава е било много по-различно. Дейността се е извършвала от малки физически обекти. Най-често в близост или директно на мястото, където се провеждат състезанията. В началото това са били основно надбягванията с коне. Тоест залозите са се извършвали основно на място на хиподрума. Така постепенно започва развитието на сектора и заинтересуваните от него.

През 20-ти век този интерес нараства до степен, че различните държави започват да въвеждат различни регулации чрез закони и лицензи. Неотложно е въвеждането на някаква поне базова структура и безопасност за всички страни. Разбира се, с това идва и по-близо до днешното облагане на печалбите от бизнеса с различни данъци и такси.

Както казахме, взаимодействието е било основно физическо

И дори, когато са започнали да се отварят възможности за поставяне на предвиждане от разстояние, те не са имали нищо общо с интернет и днешния формат. Това е ставало посредством телефонно обаждане и спазване на определени процедури.

Минава доста голяма част от 21 век, за да се промени това

Букмейкърите започва да презентират своите услуги онлайн, но в началото с чисто информативен характер. Просто, за да се предложи по-лесен начин да се сдобиеш с информация за предстоящите събития, коефициентите и друга полезна информация.

Същевременно вече започнахме да имаме физически мрежи от обекти, които са свързани помежду си, вече пълноценно поддържане на архив от информация за дейността, връзка между различните обекти.

Все повече спортове бяха достъпни за предвиждане при операторите на спортни залози. Постепенно класическото предвиждане на победител беше разнообразено с все повече опции за пазари.

Технологичната революция и глобализацията

С всяка стъпка напред в технологичната революция, сайтовете на лицензираните онлайн букмейкъри стават все по-функционални. В началото техните платформи, макар и вече предлагащи реална възможност да се извърши залог от разстояние, бяха ограничени предимно към местния пазар. Отне известно време преди регулаторите, например този на Малта, и различни международни институции да създадат среда, която позволява на една букмейкърска компания да може да извършва дейност на различни пазари от местния.

  • Постепенно бяха създадени и много различни международни спортни събития, които да обединят този глобален интерес - както към спорта, така и към залаганията.
  • Интернет и развитието на телевизията позволиха все по-широко покритие на състезанията, които могат да се проследяват и гледат от всяка точка на света. И ако преди години понякога трябваше да разчитаме само на текстова информация и новини, макар и в реално време, а после да гледаме на запис по желание, сега можем да гледаме всичко в реално време.
  • Че дори и да правим прогнози докато спортната среща тече. Отново в началото беше възможно в много ограничен вариант. Но днес можем да проследяваме всеки един детайл от срещата и да правим предвиждания на него. Ако говорим за футбол, имаме достъп да боравим с корнери, единоборства, индивидуалното представяне на отделни играчи, да обвързваме събития с минутите, в които се случват.

Смартфоните са причина за най-големия напредък

Замислете се колко много неща се появиха заради тях? Те издигнаха всичко на ново равнище. Наистина всичко - получаването на информация, слушането на музика, гледането на филми, играенето на игри. Та те в днешно време могат да следят и да ни информират дори за здравето ни. И защо те успяха да направя това, което нищо друго не успя?

Защото позволиха да имаме пълен контрол. Постепенно придобихме възможност да имаме интернет връзка по всяко време, където и да се намираме, с много бърза скорост. Това значи, че ние можем да гледаме спорт и да правим залозите си не само вкъщи или във физически пункт. Можем дори да се намираме в друг град, в друга държава, дори на друг континент. Това беше ключов момент за потребителите и бранша.

Бъдещето? Изкуственият интелект!

Той вече активно се използва в дейността на букмейкърите. Благодарение на него те могат да анализират цялата налична информация за спорта и конкретните събития. Това им позволява да формират коефициентите и всички други детайли в процеса по залагане. Но тепърва развитието на технологията предстои. По този начин може да се наложи контрол над нелоялните практики в реално време - например, ако се забележи нередност в организирането на даден мач. Или пък различни опити за измама. Когато комбинираш всичко това с вече наличната защита на данните, бранша ще се озове в позиция, която на практика няма нищо общо с оригиналния бизнес. Клиентите също.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай