Събота,

Дават "Спортен Икар" на Тайбе Юсейн

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Фондация „Български спорт“ обяви лауреатите на наградите „Спортен Икар“ за 2018 година, съобщи БНР. Изпълнителният й директор Цено Ценов призна, че е впечатлен от пробива на младите състезатели за сметка на утвърдените ни спортисти. Повечето от носителите на призовете са герои от летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес. Церемонията по награждаването е на 19 декември от 11 часа в Националната художествена галерия, ден преди церемонията за Спортист на годината.

Тазгодишните лауреати:

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината на Фондация "Български спорт". 

Категория "Млад и талантлив спортист: Александра Начева (17 г., лека атлетика).

Със специални награди на Управителния съвет на фондация "Български спорт" за "Млад и талантлив спортист" се удостояват
акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, Мария Делчева /бадминтон/, Кирил Киров /стрелба/, Йоана Илиева /фехтовка/, Алберт Попов /ски алпийски дисциплини/.

Категория "Пробив в световния спорт": Кирил Милов (класическа борба, кат.97 кг.).

Категория "Достойно представяне: Габриела Стоева и Стефани Стоева /бадминтон/, Мирела Демирева (лека атлетика), Биляна Дудова (борба).

Категория "Впечатляващо представяне": Стойка Петрова (бокс), Ивет Горанова (олимпийско карате), Явор Пешлеевски и Тодор Михалев (модерен петобой, щафета), Милена Тодорова (спортна стрелба), Денислав Коджабашев (тенис на маса), Йордан Бозов (баскетбол).

Категория "Шампионско дълголетие": Петър Стойчев (плуване).

Категория "Отбор на годината": Ансамбъл по художествена гимнастика с треньор Весела Димитрова - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс. 

С награда за проява на "Висок спортен дух" се награждава Михаил Ангелов (футбол, Слънце, Хасково) - роден 2008 г., състезател по футбол от 2014 г. Младият футболист е с вродено изключително тежко заболяване -артрогрипоза, ограничаваща движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това състояние и незавидната перспектива, момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол. Защото това развива и възпитава много важни качества, а за младия Михаил е стимул за живот.

По време на церемонията Българският олимпийски комитет (БОК) ще награди всички медалисти от младежките олимпийски игри в Бурнос Айрес и техните треньори. Ще бъдат отличени олимпийски и световни шампиони, навършили през 2018-а кръгли годишнини, сред които Нораир Нурикян, Валентин Райчев, Янко Русев и други.

Ще бъде връчен и приз "Надежда Лекарска".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички