Чудото стана, Шуми е буден (ОБЗОР)

Чудото стана, Шуми е буден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Михаел вече комуникира със семейството си

Чудесни новини дойдоха от болницата в Гренобъл. След близо 6 месеца Михаел Шумахер излезе от изкуствената кома. Новината съобщи говорителката на легендата Сабине Кем. "Шумахер излезе от кома и е в стабилно състояние. Семейството му благодари от цялото си сърце на всички доктори, терапевти и сестри, както и на парамедиците, изиграли изключително важна роля в първите моменти след спасяването му", пише в изявлението Кем.

Говорителката допълни, че Михаел дори вече е изписан от болницата. "Той се намира в Гренобъл", допълни тя. Благодарим от името на Шумахер и на всички хора, които в тези тежки месеци не спряха да изпращат добрите си пожелания. Сигурни сме, че те също му помогнаха. Искаме да помолим за търпение и разбиране, защото предстоящата дълга рехабилитация ще премине далече от публичното пространство", пише още в изявлението на Кем.

Михаел е транспортиран в университетската болница в Лозана. "Той вече комуникира с хората около него и най-вече с жена си Корина и децата си. Състоянието му е стабилно и вече няма нужда от грижите на екипа в болницата в Гренобъл", обявиха от ръководството на болницата във Франция.

Според в. "Билд" състоянието на Шумахер е стабилно. Той дори комуникира спокойно със семейството си и най-вече със съпругата му Корина. Баща му Ролф, брат му Ралф, децата Джина Мари и Мик вече са го видели.

На 29 декември миналата година легендарният пилот от Формула 1 пострада при ски инцидент във френския курорт Мерибел в Алпите. Тогава Шуми падна лошо и получи тежка черепно-мозъчна травма. Това наложи серия от спешни операции, които се оказва, че са успешни. За да се предпази мозъкът на Михаел, лекарите трябваше да предизвикат изкуствената кома. От тогава до вчера Шумахер мина период на събуждане, който също се оказа положителен.

Футболният свят поздрави шампиона

Добрата новина за Михаел Шумахер веднага имаше отражение в Бразилия, където в момента се провежда световното първенство. Най-голям отзвук естествено имаше при германските национали. Интересно е, че само ден преди Шуми да се събуди от комата, Лукас Подолски заяви на брифинг как целият отбор се моли за неговото оздравяване. "Страхотни новини. Това е чудо. Желая му здраве. Световната купа, която ще спечелим, ще е за теб", написа Полди в Туитър. "Сега научих новината. Чудесно! Михаел, ние сме с теб", написа Жером Боатенг.

В швейцарския отбор също благодариха на Бог, че Шумахер се е събудил. "От името на целия швейцарски отбор - бъди здрав, Шуми", написа капитанът Гьокхан Инлер.

Журналистката Моника Лерхаус, която също е била в кома в миналото, пожела сила на семейството му. "Шумахер и семейството му трябва да са силни. Сега става още по-трудно", каза репортерката, която в момента отразява Мондиала.

Формула 1 оживя, коментира Лауда

"С теб, Михаел, оживя и Формула 1", коментира добрата новина легендата в този спорт Ники Лауда. "Това са страхотни новини. Но сега идва по-трудното за Шумахер и семейството му. Обещах да не се меся. Всички трябва да ги оставим намира и да им дадем възможност да се възстановят от този ужас", допълни Лауда. Дженсън Бътън бе сред първите пилоти, които поздрави легендата. "Вярвах, знаех си. Ще се оправиш. Цял свят е с теб. Липсваш ни", написа Бътън. Фернандо Алонсо от "Ферари" също благодари на Бог. "Страхотно начало на седмицата. Продължавай борбата Михаел. С теб сме", допълни испанецът.

Шансът за увреждане е голям, смята лекар

Сериозен е шансът Михаел Шумахер да има трайни увреждания, каза пред телевизия BFM френският професор по неврохирургия Франсоа-Ксавие Ру. "След толкова дълъг период на кома не може да се мине без тежки последствия за мозъка на пострадалия човек. Сега е важно да се определи в какво състояние се намира неговият мозък и какво развитие може да се очаква в бъдеще.

Съдейки от повърхностните данни, които имам, Шумахер може би ще остане със значителни нарушения на паметта, а също така и наличието на отрицателни настроения в регулярни етапи заради травмата", смята експертът. Също така професор Ру заяви, че не изключва нарушения на двигателните функции на тялото, което ще наложи още по-дълга рехабилитация. "Може да бъде затруднена и речта на човека. Но най-важното в момента е постепенно Шумахер да възстановява връзката с околния свят и да разпознава близките си", предупреди той.

"Но фактът, че Михаел вече е в съзнание, не означава, че в момента той няма тежко увреждане на мозъка", завърши Ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай