Черна гора уволни Тумбакович

Сръбският треньор отказа да води отбора срещу Косово в квалификацията за Евро 2020

Черна гора уволни Тумбакович | StandartNews.com

Футболната федерация на Черна Гора уволни днес сръбския треньор Любиша Тумбакович от поста национален селекционер. Причината е неговия отказ да води отбора при равенството 1:1 срещу Косово в Подгорица в петък. Двата тима са съперници на България в група „А“ на квалификациите за Евро 2020.

„Изпълкомът на черногорския футболен съюз единодушно реши да уволни Тумбакович, след като той еднолично реши да не води отбора в мача срещу Косово. Освен неприятната изненада, Тумбакович показа непрофесионално отношение и наруши отговорностите по договора си. Изпълкомът също така съжалява, че оказаният натиск от определени кръгове доведе до това, че футболистите Филип Стойкович и Мирко Иванич също отказаха да играят в срещата. В този случай това няма нищо общо с футбола и спорта“, се казва в официалното съобщение на централата. Националната агенция МИНА съобщи, че натиск от Белград е принудил Тумбакович, Стойкович и Иванич, който също са родени в Сърбия и играят за местния гранд Цървена звезда, да откажат участие в мача.

Косово, където живеят около 90 процента етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 година, като е призната за независима държава от над 110 страни. Сърбия, Русия, Китай, както и пет държави от Европейския съюз пък са сред страните, които отказват да я признаят.

Мачът в Подгорица се игра без публика заради наказание на домакините заради расистки обиди към играчи на Англия при загубата с 1:5 през март. Миодраг Дюдович и Драгойе Лекович ще водят временно Черна гора при гостуването на Чехия в следващия мач от групата в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай