Баку чака и олимпиада

Баку чака и олимпиада | StandartNews.com

53 000 бяха ангажирани в Европейските игри в столицата на Азербайджан

Първите Европейски игри в Баку завършват на 28 юни. Още преди края им обаче е ясно едно - столицата на Азербайджан показа, че е напълно готова да организира най-големия спортен форум на планетата, а именно лятната олимпиада. Още с пристигането на летище "Хайдар Алиев" в Баку или както местните му казват Бакъ, човек се потапя в атмосферата на игрите. Усмихнатите доброволци улесняват максимално състезатели и журналисти по пътя им към олимпийското село или това на медиите. "Това е новото ни летище, а отсреща е старото, което сега се ползва за вътрешни полети", ми разказва един от доброволците, които отговарят за автобусите за медиите на летището.

Едва 15 минути, след като потегля луксозният автобус, и вече сме на входа на медийното село. То е залепено до това на спортистите, което максимално улеснява работата на журналистите. Над 6000 състезатели и още една трета треньори и ръководители на делегации са настанени в олимпийското село. Организацията в него и в това за медиите е само на ниво "олимпиада". Ангажираните покрай игрите хора са малко над 53 000. Чистота, вежливи доброволци и охрана е най-малкото, което спечелва чужденците, когато те влизат в хотелите за медии и състезатели. От ранна сутрин до след полунощ просто няма как да видите някой от обслужващия персонал да си почива. Всеки си върши работата и хотелите блестят от чистота като аптеки. Охраната на селището на медиите и състезателите е желязна. На всеки 20 метра отвън стои войник, а полиция държи КПП-ата за влизане. Всичко е като на истинска олимпиада.

Усещането, че отличните условия за медиите са най-доброто, което ще видим на игрите, се изпаряват още с потеглянето към залите.

Перфектни пътища

специална лента за движение на автобусите за игрите и полицейски ескорт за всеки един от тях. Това виждаме, докато пътуваме към зала "Хайдар Алиев", в която са схватките по борба, а после и по самбо. Залата е във вид на корона отвън, а вътре естествено е направена по последните изисквания за зали от най-висок клас. На входа ни заговарят българи, които работят в Лондон за голяма фирма за кетъринг, която е наета от игрите да осигурява храната на доброволците в залата за борба. Сънародниците ни разказват, че и други българи са наети от Великобритания за останалите зали. По-късно става ясно, че от Баку просто са поканили екипа, отговарял за олимпиадата в Лондон 2012, да работи сега за тях. Така всички детайли, които са нужни за една олимпиада, ги виждаме изпълнени още на първите европейски игри.
30-градусовата жега се усеща сериозно, когато си навън, но в автобусите за медии и градския транспорт климатиците работят на макс и осигуряват спокойствие и прохлада. Всички зрители с билети за игрите ползват безплатно автобусите, които чакат на повечето от спирките на метрото и водят до най-близкия спортен обект. Иначе интересът към игрите от страна на жителите и гостите на Баку е огромен. В един от моловете в града опашката за билети е през целия ден. Мало и голямо се реди с надежда да си купи билет, като повечето искат просто да видят някое от състезанията, а не определен спорт. Естествено, да видиш на живо състезание, в което атлет от Азербайджан излиза в битка за медал, си е истинска радост за очите. Например, в залата за борба атмосферата става като на мач на Бразилия на "Маракана". Няма празно място, а всички гледат прави срещата и подкрепят сънародниците си докрай. Лично държавният глава Илхам Алиев и

първата дама Мехрибан Алиева

която е председател на организационния комитет на игрите, винаги намираха време да видят на живо финалите с местно участие. Двамата дори награждаваха медалистите.

Времето между сутрешната и вечерната сесия на игрите всички гости на Баку уплътняват с разходка до стария град, а от там слизат до Каспийско море. Търговците в стария град са като навсякъде по света. Пазарят се, но естествено с усмивка и просто няма как да не те убедят да купиш дори и един магнит за 1 манат (равен е на 1,77 лева). Когато попиташ къде е снимана една от култовите сцени от легендарния филм "Диамантената ръка" с Юрий Никулин, всеки в стария град ще те упъти. Не можах от първия път да намеря аптеката, пред която главният герой във филма падна, а после се събуди с гипсирана ръка, та се наложи малчуган да 5 години с охота да ме изведе през тесните улички до въпросното място. За разлика от американците, които със сигурност от това място биха направили "печатница за пари", то хората в Баку дори не са сложили табела какво се е случило тук. Всички туристи обаче питат за Диамантената ръка и с радост се снимат пред аптеката, дори паднали на земята, както е във филма. Алеята до морето е направена така, както всеки кмет на морски град би мечтал. Приоритет, естествено, имат пешеходците, за които алеята покрай морето е най-широка. След това е зелената зона, а едва на трета линия са наредени заведенията. Няма как след разходка из стария град и покрай морето човек да не седне на бира и чипс. Вежливите сервитьори освен че бързо ви настаняват и обслужват, предлагат и да ви снимат на фона на морето. Така че още с донасянето на бирата сте готови да отделите поне манат за бакшиш. Вечер в Баку наистина става прохладно. От тези 35 градуса през деня няма и помен. Температурата пада на 17 и разходката из града става вече наистина приятна. Решите ли да се върнете с такси, може да си направите кефа да се возите като в Лондон. Прочутите лондонски таксита за първи път напускат английската столица, за да се пренесат в Баку. Специално за първите Европейски игри бе осигурено производството на линия автомобили, които са точно копие на характерните за лондонския пейзаж автомобили. Централата на London Taxi Co ще произведе 1000 бройки - сделката е за общо 3000 машини на стойност 27 милиона долара. Екстравагантната поръчка е заради амбицията на азербайджанските управници да превърнат финансово мощния Баку в "Дубай на Каспийско море". Игрите в Баку според последни оценки

излизат на домакините около милиард долара

По-важното обаче е, че Азербайджан показа на света, че е напълно готов и за лятна олимпиада. Нещо, с което всички домакини на летни игри в историята много трудно можеха да се похвалят дори година преди игрите. Почти сигурно Баку ще кандидатства за игрите през 2024-а и само чудо би му попречило да ги спечели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай