25-годишното примирие свърши

Стоичков още е лошото момче, Сираков не се отказа от пороците си

25-годишното примирие свърши | StandartNews.com

София. Големите фигури правят големия спорт по цял свят. Българският футбол обеднява откъм личности с всяка изминала година. Затова завръщането на Христо Стоичков и Наско Сираков в любимите им ЦСКА и "Левски" е знаково. Двете знамена не само раздвижиха феновете, но и интереса на обикновения човек към футбола. Изкараха тръпката, която предхождаше всяко вечно дерби в края на 80-те години. Тогава стадионите се пълнеха, отборите ни играеха успешно в Европа, а конкуренцията в елита беше убийствена. Златни години!

Сега Камата и Вълка няма как да върнат с магическа пръчка доброто старо време. Но Ицо и Наско носят със себе си онази емоция, оживлението, без което спортът няма смисъл. И ако няма сътресения, ЦСКА и "Левски" ще понапълнят стадиона още в първото вечно дерби през есента. Тръпката е една, когато Христо идва с "Литекс" на "Герена". Или Наско излиза със "Славия" на "Армията". И съвсем друга, когато говорим за мача на мачовете.

Двамата са калени в изключително оспорваните години на вечното дерби. И знаят цената му! Ицо и Наско участват в прословутия финал за купата през 1985 г., завършил с бой и разформироването на двата клуба до "Средец" и "Витоша". Камата се канонизира на "Армията", когато вкарва за 1:0 срещу "сините" през 1987 г. и носи титлата на ЦСКА. В следващия сезон Сираков също се записва в историята с победен гол при обрата от 0:2 до 3:2, отнел титлата от "червените". Разбира се, върховните им постижения са "четворките" във вратата на вечния съперник. Но трябва да се отбележи и Ицо, и Наско го правят, когато другият вече е напуснал любимия тим. Така 25 години по-късно отново ще видим Камата и Вълка като главни актьори в "Левски" - ЦСКА. Да, те няма да са на терена, кой може да ги засенчи!
Любопитното е, че последният и единствен директен сблъсък между двамата извън вечното дерби се оказва исторически за Стоичков. През 1990 г. той дебютира за "Барса" именно срещу "Еспаньол" със Сираков. Наско се контузва рано, а Ицо пронизва градския съперник за 1:0. Мечтан старт на "осмицата"! Иконата на "Левски" спазва обещанието си и черпи "червения" идол с вечеря.

Следват години на безкрайни срещи, но рамо до рамо в националния отбор. Камата става световна звезда, докато Сираков се връща в България, където носи купища титли на "Герена" - и като футболист, и като спортен шеф. Пловдивчанинът се прибира само веднъж в ЦСКА като футболист, но по същото време Сираков е взел кратка почивка след раздялата със "Славия".

Куриозното е, че през годините Камата запазва най-добри отношения точно със Сираков. Иначе двамата са в различни лагери по време на златните години за Пеневата чета. Наско предпочита компанията на Боби, Емо Костадинов, Балъков. С някои от последните Ицо се кара постоянно, а за "любовта" му към Михайлов напоследък е излишно да се говори. Факт е, най-омразният футболист на "Левски" за всички "червени" и най-омразният от ЦСКА за всички "сини" запазват приятелство. Сираков нито за секунда не спира подкрепата си към Христо, когато последният е национален селекционер.

Общи черти не липсват. И двамата мразят да губят. Дори на карти. Родени лидери са, не търпят съперничество. Действат като единаци, обичат битките лице в лице. Камата не се отказва да бъде лошото момче на футбола. Ядоса ли го някой, следва познатото обяснение за майката. Сираков има своите пороци и за нищо на света не би ги зарязал - играе покер, пуши като комин. Обща е и страстта им към лова. Идеалният начин да разпуснат е с пушка в ръка по чукарите. И Наско, и Ицо са женски татковци - имат по две дъщери. Тези на Сираков също живеят и учат дълги години в Испания. Е, половинките им са коренно различни. Илияна Раева се носи като хала в обществения живот. Марияна Стоичкова предпочита да е извън прожекторите.

Вълка и Камата застанаха рамо до рамо през 2005 г. с идеята да сменят управлението на Батето с нещо по-хубаво за българския футбол. Видяха, че не всичко върви според обещанията, че май някой ги използва. И се поотдръпнаха. Сега обаче направиха най-верния ход за спасение на футбола ни. Да бъдат тези, които феновете винаги са искали - знамената на ЦСКА и на "Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай