Вторник,

Сътрудничество-Бургас, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Пловдив

От: Стандарт -
Сътрудничество-Бургас, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Пловдив
A
A
A

Кметът Димитър Николов предлага на местния парламент да подкрепи инициатива за сътрудничество между Община Бургас, Община Пловдив и СНЦ „Клъстер Тракия икономическа зона“ в процеса за привличане на инвеститори. Трите страни вече проведоха срещи, имат желанието да работят заедно, изготвен е и текстът на меморандума, който ще подпишат.

През новия програмен период се насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони. За Бургас това е възможност за привличане на инвестиции чрез изпълнение на съвместни проекти с други общини. Част от акцентите в React EU, Интегрирани териториални инвестиции и Плана за възстановяване и устойчивост на Република България са развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, създаване на центрове за преквалификация, маркетинг на регионите.

Община Бургас развива индустриални зони самостоятелно и в партньорство с „Национална компания индустриални зони“ ЕАД  – чрез съвместното дружество „Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД, в което е акционер.

Партньор на Пловдив в развитието на индустриални зони и привличане на инвестиции е СНЦ „Клъстер Тракия икономическа зона“, което реализира един от най-мащабните икономически проекти в страната и обхваща шест индустриални зони около града. Община Пловдив не развива самостоятелно индустриални зони, поради което  следва да участва в междурегионални проекти, свързани с индустриалните зони, съвместно със СНЦ „Клъстер Тракия икономическа зона“.

„При необходимост и след решение на общинските съвети могат да бъдат привличани и други партньори – образователни институции от Бургас и Пловдив, „Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД, ДЗЗД „Бизнес инкубатор Бургас“, в които Общината е акционер и съдружник, както и други субекти, в зависимост от правилата на програмите“, казва кметът Николов в предложението си към местния парламент.

Формите на сътрудничество, предвидени в меморандума, са взаимен обмен на информация, знания, идеи и добри практики, координиране, разработване и изпълнение на съвместни дейности и инициативи във връзка с конкретен проект - клъстер - индустриална зона - инвеститор – събитие. Също така осъществяване на активен диалог с публичните власти, гражданското общество, национални и международни организации със сходни цели и приоритети.

С подписването на меморандума Пловдив и Бургас ще отключат възможност да работят съвместно по проекти и инициативи, свързани с новите направления в европейското финансиране: React EU, ИТИ, съвместни проекти, в т.ч. по линия на новата ОПРР 2021-2027, План за възстановяване и устойчивост на Република България, „Зелената сделка“ и др. Те ще  обединят усилията си за насърчаване, подпомагане и улесняване на икономическото сътрудничество и привличане на инвеститори, като за целта редовно ще обменят информация за икономически показатели, статистики, търговски данни и инвестиционни политики, ще осъществяват съвместни дейности за привличане/работа с инвеститори, като си оказват взаимно съдействие съобразно тяхната компетентност, ще обединят усилия и ще обменят добри практики при идентифициране на подходящи терени за изграждане и развитие на индустриални зони, ще си сътрудничат при развитие на социално-образователна инфраструктура, при възможност ще осъществяват съвместни проекти в областта на енергетиката, ВиК, в областта на „зелена“ енергия, ще участват в съвместни инициативи по темите: високи технологии, развитие на технологични паркове, инкубатор и изграждане на акселератор, въглеродно неутрални и индустриални паркове.

Меморандумът не създава финансови ангажименти за Община Бургас. Въпросите, възникнали в резултат от прилагането на сътрудничеството, ще се определят в отделни споразумения, след решение на общинските съвети. Ангажиментите на Община Бургас са да осигури експерти, които да работят по подготовка на проектите, да подготвят информация и презентации за съвместно представяне на икономически форуми, както и да предоставят своевременно информация за региона при наличие на инвестиционен интерес.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички