Първи международен фолклорен фестивал "Незабравка"

Фестивалът ще се проведе в Чепеларе и е за членове на Международната полицейска асоциация" и техните семейства

Първи международен фолклорен фестивал "Незабравка" | StandartNews.com

От 4 до 8 септември Чепеларе ще бъде домакин на първия в света Международен фолклорен фестивал "Незабравка" за членове на Международната полицейска асоциация" и техните семейства. Във фестивала ще вземат участие близо 100 участници от 9 държави - Белгия, Израел, Кипър, Малта, Пакистан, Румъния, Русия, Северна Македония и България.

Фестивалът ще бъде официално открит на 5 септември от 17 часа на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Националната носия и доброто настроение са пропуск за събитието.

Международната полицейска асоциация (International Police Association-IPA) е създадена на 01 януари 1950 г. във Великобритания. За неин основател се счита полицейският служител от Англия Артур Трууп. Организацията е създадена на приятелски принцип и в нея членуват полицейски служители - действащи, пенсионирани и напуснали, без значение на чин, длъжност, служебна позиция, пол, раса, майчин език или религия. С близо 360 000 членове от почти 100 държави, от които 66 със създадени национални секции, асоциацията се разпростира на 6 континента - Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Африка, Австралия. Мотото на Международната полицейска асоциация е „Servo per Amikeco“ („Служба чрез приятелство“).

„Международната полицейска асоциация“ е неправителствена организация, чиито цели са да се създават и усилват връзките между пазителите на реда; да се повишава международното взаимодействие в социалната, културната и професионалната сфера; да се насърчава благоденствието във взаимоотношенията на хората и да се запази световния мир; да се подобрява обществения облик на полицията и да се постигне признаването на асоциацията от международните институции.

България е приета за член на Международната полицейска асоциация на 10 юни 1994 г. по време на XIV световен конгрес на организацията, проведен в Люксембург. Кръстник на българската секция е гръцката секция, в която от 1992 г. до 1994 г. са членували 20 полицейски служители от България. В края на 2018 г. в сдружението членуват 3346 члена - действащи, пенсионирани и напуснали служители на МВР и сферата на вътрешната сигурност, като настоящ председател на Сдружението е г-н Огнян Богоев.  

Организирането и провеждането на подобно международно събитие, има за цел не само да повиши имиджа на съответните национални секции и да укрепи взаимоотношенията между тях, но и да подобри осведомеността на отделните членове на организацията по отношение на културното богатство на останалите участници.                            

В качеството на организатор и домакин на този първи по рода си фестивал  пред „ИПА - секция България“ стои също предизвикателството да покаже по най-подходящ начин пъстротата и същността на националния ни фолклор, под съпровода на родопската гайда в полите на дивната планина.

Мероприятието ще бъде реализирано с любезното съдействието на Община Чепеларе, заместник-областния управител на обл. Смолян - г-н Андриян Петров, кмета на Община Чепеларе - г-жа Славка Чакърова, г-жа Наталия Кавърджиева и техния екип, кмета на с. Широка лъка - г-н Васил Седянков, „Лукойл България“ ЕООД, „Пампорово“ АД, „ZIPLine Чепеларе“, „101 Каба гайди“, ОДК - гр. Чепеларе, Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян, Планетариумът в гр. Смолян, децата на гр. Чепеларе и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай