Откриват официално реставрирания паметник костница в Благоевград

В него са положени останките на 580 загинали за Родината по време на Междусъюзническата война офицери и войници

Откриват официално реставрирания паметник костница в Благоевград | StandartNews.com

След реставрация на 7 март ще бъде официално открит паметникът-костница на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война. Паметникът се намира в Стария гробищен парк на Благоевград.
Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Напълно възстановен е и кръстът за храброст, който е красял паметникът, ремонтирана е настилката и оградата около паметника.

Идеята за изграждането на общ паметник-костница е да приюти останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на Благоевград от османско владичество – 5 октомври 1912 г. Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато, отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата, живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.

Паметникът е реставриран и възстановен благодарение усилията на общината и областната администрация в Благоевград, РК "Традиция"-Благоевград и с подкрепата на Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай