Обявиха бедствено положение във Велинград

Пожарът обхвана около 300 декара иглолистна гора и 700 декара сухи треви и храсти

Обявиха бедствено положение във Велинград | StandartNews.com

Частично бедствено положение бе обявено в Община Велинград заради голям пожар в близост до града, който създаде опасност от задимяване и обгазяване на жителите. Днес пожарът бе локализиран, продължават действията по пълното му потушаване, предаде Bgonair.

Пожарът обхвана около 300 декара иглолистна гора и 700 декара сухи треви и храсти. В гасенето му се включиха 40 огнеборци от службите във Велинград и областта, над 100 горски служители и доброволци.

"Теренът е трудно достъпен. Използваме колегите за ръчно гасене. Не можем да вкараме на този етап техника, там където са огнищата. Локализиран е пожарът", уточни директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Ангел Ангелов.

Огнената стихия, заради която беше обявено частично бедствено положение, е започнала непосредствено след последните къщи на квартал "Анезица" във Велинград.

"Това е втори пожар в рамките на 1 седмица, точно в този район. Първият пожар е в посока юг от този пожар и обхваща около стотина декара. Този вече е по-голям", посочи директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов.

Хората, които живеят срещу опожарената гора, стават преки свидетели на стихията, димът достига до домовете им. Разрастващият се пожар и стелещият се дим принудиха Община Велинград да обяви бедствено положение, а днес на място бяха министърът на земеделието Христо Бозуков и областният управител Иван Васев.

"Къща се строи, дърветата ще пораснат. Човешкият живот не може да се възстанови. Затова излишни храбрости, моля ви, не проявявайте. Разбира се, ние като добри стопани трябва да се грижим за горите, но начело са професионалистите", коментира Бозуков.

От вчера в зоната на пожара непрекъснато е и кметът на Велинград д-р Костадин Коев.

"Общината съдейства с изпращането на тежка верижна техника. Изпратихме два верижни багера - с тях направихме просек, за да можем да изолираме горящите от негорящите територии", обясни той.

Бедственото положение във Велинград ще остане в сила до 20:00 часа на 12 август. Въпреки че пожарът е ограничен, той остава под наблюдението на пожарникарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай