Ново 20. Билет за време в градския транспорт

Идеята се обсъжда в СОС

Ново 20. Билет за време в градския транспорт | StandartNews.com

Нова идея за градския транспорт обсъжда Столична община – билет не за превозно средство, а за време. Предимството е, че няма да се дупчат два билета за две превозни средства.

Предложението ще бъде внесено скоро за обсъждане и гласуване от общинарите в столицата. Предвижда се пропускът за автобус, тролей, трамвай и метро да бъде за 30 или 60 минути.

За разстоянието от столичния квартал „Младост” до централната гара в София трябват два билета, даже може да се наложат и три. Ако човек изминава маршрута всеки ден в двете посочи, за да отиде на работа и да се прибери вкъщи, това прави в най-добрия случай 6,40 лв.

Идеята на общинските съветници е билетът да е за 30 минути или за час. И дават конкретен пример.  „Ако сте жител на „Люлин” 5 и ползвате трамвай 8, за да ви доведе до метростанция „Люлин” и след това да ползвате метрото, с този превозен документ бихте могли да ползвате и трамвая за няколко спирки… и след това да ползвате метрото”, твърди Зафир Зарков от СОС, предаде нова тв.

Предимството е, че няма да се дупчат два билета за две превозни средства. „До 31-вата минута има право да използва целия градски транспорт и на последното място, на което се е качил, да довърши своето пътуване”, заяви Зарков.

Според пътници обаче в час пик би било невъзможно да се възползва от това предимство.  Но голяма част от пътниците приветстват идеята, особено, ако билетът е за 60 минути. За шофьорите на градския транспорт също би било облекчение, за да продават по-малко билети, докато работят.

Все още не е ясно дали ще има някакво поскъпване на билетчето и каква ще е цената както за 30-минутното, така и за 60-минутното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай