На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

Церемонията започна под звуците на химна „Върви, народе възродени“

На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството | StandartNews.com

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с традиционното шествие от Средно училище „Цар Симеон Велики“ до Художествената галерия „Никола Петров“. На откритата сцена в Крайдунавския парк се състоя тържествената церемония по случай празника, на която присъстваха Борислава Борисова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин, Росица Кирова – заместник-председател на 49-о Народно събрание, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Шишман Чаушев – заместник областен управител на Видин, Галя Павлова - началник на Регионалното управление на образованието (РУО), Генади Велков - председател на Общински съвет – Видин, Емилиян Енчев – секретар на Общината и др.

Церемонията започна под звуците на химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Градския духов оркестър. Кратък рецитал представиха бъдещите първокласници от Детска градина „Русалка“ Изабела Иванова, Георги Светославов  и Крисия Руменова.

Тържествено слово по повод 24 май произнесе заместник-кметът Борислава Борисова. В него тя подчерта, че за общинското ръководство развитието на образованието и културата винаги са били сред най-важните приоритети. Усилията са насочени към изграждане на по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците, подобряване на образователната инфраструктура,  ангажиране на децата и младите хора с редица активности, които осмислят свободното им време. Работи се в много добро сътрудничество с всички детски градини, училища, културни институти и читалища на територията на Общината. „На този празничен ден, в който се прекланяме пред делото на светите солунски братя Кирил и Методий, ми позволете да Ви благодаря от името на кмета д-р Цветан Ценков и от името на цялото общинско ръководство за усилията, всеотдайния труд и вярата, с които вървите по пътя на знанието, просветата, културата и творчеството. Пожелавам Ви да следвате с любов своя дълг на съвременни будители, да живеете със самочувствието за значимостта на делата си, да дарявате радост и светлина! Бъдете здрави, почитайте своя род и език, за да я има България и занапред!“ – заяви Борисова.

Приветствия поднесоха също Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и началникът на РУО - Видин Галя Павлова.

След тържествените слова започна награждаването на изтъкнати деятели, допринесли за развитието и утвърждаването на българското образование и култура. Отличията „Учител на годината“ получиха: в предучилищното образование - Таня Вълчева, старши учител в Детска градина „Русалка”; в начален етап - Елеонора Цветкова, старши учител в Основно училище „Любен Каравелов“; в прогимназиален етап – Фьодор Петров, старши учител по физическо възпитание и спорт в Средно училище „Цар Симеон Велики“; в гимназиален етап – Катя Каменова, учител по история и цивилизации в Средно училище „П.Р. Славейков”; в гимназиален етап на професионалното образование - Аксиния Петрова, старши учител по учебна практика, направление „Туризъм“ в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. Със специална награда беше отличен за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Ивайло Стоянов. Наградата бе приета от административния директор на филиала във Видин Момчил Станков.

В категория „Култура и изкуство“ бе отличен Иван Рангелов, актьор от Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“. 

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе награден Вени Петков, ръководител на оркестър „Видин” при Народно читалище „Цвят 1870”, корепетитор и оркестрант на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин, където продължава да работи и до днес.

Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ бе присъдена на отдел „Държавен архив” - Видин.

Всички номинирани в отделните категории бяха наградени с грамоти.

С почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката бяха наградени Жени Асенова (ППМГ „Екзарх Антим I“), Боянка Никова (ГПЧЕ „Йордан Радичков“), Любка Найденова (ОУ „Л. Каравелов“) и Гълъбина Генова (СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Ново село).

По традиция и тази година от името на министъра на образованието и науката беше връчена индивидуалната награда „Антим I Видински“ за 2023 г. за изключителни постижения в учението, включваща грамота, статуетка и парична награда. Тя отиде при Радослав Попов - ученик от XII клас в ППМГ "Екзарх Антим I" (лауреат на Националната олимпиада по английски език) и при Ради Асенов - ученик от XII клас в СУ "Цар Симеон Велики" (лауреат на Националната олимпиада по история и цивилизации).

За втора поредна година бяха наградени талантливи видински ученици със стипендия „Изследователи на знанието“ в три области: български език и литература, чужди езици и математика. Инициативата за това е на Росица Кирова, заместник-председател на 49-о Народно събрание, която връчи отличията на: Ивайла Иванова - XI „б“ клас в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“; Николай Евгениев – X „в“ клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ и Алекс Ахчиев - IX „в“ клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

От името на Община Видин беше предоставена и още една допълнителна парична награда - за Ева Емилова, а талантливите ученици получиха грамоти, връчени от заместник-кмета Борислава Борисова.

Тържеството по случай 24 май завърши с празничен поздрав от Народно читалище „Светъл ден-2009“ с художествен ръководител Йоана Ванкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай