Сряда,

На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

От: Стандарт -
660
На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството
A
A
A

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с традиционното шествие от Средно училище „Цар Симеон Велики“ до Художествената галерия „Никола Петров“. На откритата сцена в Крайдунавския парк се състоя тържествената церемония по случай празника, на която присъстваха Борислава Борисова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности и социална политика“ на Община Видин, Росица Кирова – заместник-председател на 49-о Народно събрание, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Шишман Чаушев – заместник областен управител на Видин, Галя Павлова - началник на Регионалното управление на образованието (РУО), Генади Велков - председател на Общински съвет – Видин, Емилиян Енчев – секретар на Общината и др.

Церемонията започна под звуците на химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Градския духов оркестър. Кратък рецитал представиха бъдещите първокласници от Детска градина „Русалка“ Изабела Иванова, Георги Светославов  и Крисия Руменова.

Тържествено слово по повод 24 май произнесе заместник-кметът Борислава Борисова. В него тя подчерта, че за общинското ръководство развитието на образованието и културата винаги са били сред най-важните приоритети. Усилията са насочени към изграждане на по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците, подобряване на образователната инфраструктура,  ангажиране на децата и младите хора с редица активности, които осмислят свободното им време. Работи се в много добро сътрудничество с всички детски градини, училища, културни институти и читалища на територията на Общината. „На този празничен ден, в който се прекланяме пред делото на светите солунски братя Кирил и Методий, ми позволете да Ви благодаря от името на кмета д-р Цветан Ценков и от името на цялото общинско ръководство за усилията, всеотдайния труд и вярата, с които вървите по пътя на знанието, просветата, културата и творчеството. Пожелавам Ви да следвате с любов своя дълг на съвременни будители, да живеете със самочувствието за значимостта на делата си, да дарявате радост и светлина! Бъдете здрави, почитайте своя род и език, за да я има България и занапред!“ – заяви Борисова.

Приветствия поднесоха също Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и началникът на РУО - Видин Галя Павлова.

След тържествените слова започна награждаването на изтъкнати деятели, допринесли за развитието и утвърждаването на българското образование и култура. Отличията „Учител на годината“ получиха: в предучилищното образование - Таня Вълчева, старши учител в Детска градина „Русалка”; в начален етап - Елеонора Цветкова, старши учител в Основно училище „Любен Каравелов“; в прогимназиален етап – Фьодор Петров, старши учител по физическо възпитание и спорт в Средно училище „Цар Симеон Велики“; в гимназиален етап – Катя Каменова, учител по история и цивилизации в Средно училище „П.Р. Славейков”; в гимназиален етап на професионалното образование - Аксиния Петрова, старши учител по учебна практика, направление „Туризъм“ в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. Със специална награда беше отличен за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Ивайло Стоянов. Наградата бе приета от административния директор на филиала във Видин Момчил Станков.

В категория „Култура и изкуство“ бе отличен Иван Рангелов, актьор от Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“. 

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе награден Вени Петков, ръководител на оркестър „Видин” при Народно читалище „Цвят 1870”, корепетитор и оркестрант на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин, където продължава да работи и до днес.

Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ бе присъдена на отдел „Държавен архив” - Видин.

Всички номинирани в отделните категории бяха наградени с грамоти.