Монтана празнува с античното си минало

Монтана празнува с античното си минало | StandartNews.com

Монтана. С пищна възстановка на моменти от живота на античната Монтана започна празникът на града – Свети Дух. Римски войни, тракащи с подкованите си сандали и удара на мечовете по щитовете си, събраха от улиците огромно множество от жители и гости на възстановената антична крепост край града. След това на римското място започна зрелищен спектакъл. В ролята на богинята на лова Диана, която е била покровителка на античната Монтана, влезе младата актриса Марина Мозжухина, а на боговете Юпитер и Марс - Любен Чаталов и Дидо Мачев. Ролята на легионерите изпълниха мъжете от групата за римски възстановки „Нове" от град Свищов. Танцьорки от местните състави облякоха робски роби и се превърнаха в тракийки, които се търгуват на римския пазар.

На крепостта се смесиха сенатори, гладиатори, весталки. Готвачи сготвиха любимите манджи на легионерите, показаха бяха и типичните римски занаяти.

Историческата възстановка се прави за първи път и с нея се отбелязва празника на града – Свети Дух, каза кметът Златко Живков. Той продължава и в понеделник, когато на тържествена сесия на общинския съвет ще бъде обявен новият почетен гражданин на Монтана – д-р Иван Гаврилов. На площада ще бъде отслужен водосвет за здравето и успеха на жителите на града. На открити сцени ще танцуват местни и чуждестранни състави, пристигнали в града за деветия международен фолклорен фестивал. Празникът ще завърши вечерта на централния площад с концерт на фолкдивата Камелия и духовия оркестър „Vivo" от Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай