Кърджали се побратими с община от Брюксел

Кметовете на община Кърджали и на Брюкселската община Сен Жос подписаха Договор за сътрудничество и побратимяване

Кърджали се побратими с община от Брюксел | StandartNews.com

Кметът на община Кърджали Хасан Азис и кметът на община Сен Жос тен Ноод Емир Кър подписаха снощи на церемония в Брюксел, кралство Белгия, Договор за сътрудничество и побратимяване и Споразумение за предоставяне на административни услуги по електронен път. На подписването присъстваха посланикът на България в Брюксел и Люксембург Н.Пр. Мая Добрева, евродепутатът Неджми Али, отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед, част от екипа на Хасан Азис, представител на Общинския съвет.
     
Емир Кър приветства делегацията от Кърджали и посочи, че е бил силно впечатлен от посещението си там. Видял е добри европейски практики, които смята да приложи в Сен Жос Тен Ноод. Емир Кър изрази задоволството, че сътрудничеството стартира с подписване на Споразумение за административни услуги, което е знак, че Договорът за побратимяване няма да е формален.
    
„След 12 години членство в ЕС за нас е естествен процес побратимяването със столицата на Европа, защото столицата на Европа не е само Брюксел, столицата на Европа е там, където живеят европейци - и Сен Жос, и София, и Кърджали“, каза Хасан Азис. Той посочи, че Кърджали има много побратимени общини, но за първи път се подписва освен Договор за побратимяване, и конкретно споразумение за работа. Целта е да се покаже моделът на работа на местната власт в полза на хората, да се покаже, че европейските общини работят за своите граждани, така че те да получават еднакви услуги независимо къде се намират в Европа.
    
Посланик Мая Добрева, чийто корени са от Кърджали, подчерта, че за първи път присъства на побратимяване на българска община с община от Белгия и приветства сключването на споразумението между нейната родна община и Сен Жос.
    
Евродепутатът Неджми Али също приветства сключването на договора. Той заяви, че двете страни имат много общо - и в двата региона живеят представители на много етноси. Изрази надежда, че побратимяването ще спомогне за развитието на мултикултурността, бизнес отношенията и това ще доведе и до обмен на добри практики.
   
Двамата духовници отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед казаха, че се гордеят с толерантността в Кърджали.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай