Вторник,

Казанлък с невиждана иновация за контрол на минералната вода

От: Стандарт -
291
Казанлък с невиждана иновация за контрол на минералната вода
A
A
A

Още през 2021 година Община Казанлък предприе стъпки в посока на опазване и стопанисване на минерлната вода на територията на общината, предвид силно лечебните свойства на това природно богатство. Първоначално бе изготвен проект за оразмеряване, изграждане и експлоатация на шест санитарно-охранителни зони (СЗО) на находище на минерална вода в село Овощник. Бе направена характеристика на подземните водни тела в района на находището, като на всяко от тях ще бъде монтирана СОТ система. Всяка санитарно-охранителна зона на територията на село Овощник е обозначена с ограда, входна врата и информационна табела.

Предстои утвърждаване на плана за санитарно-охранителните зони от „Басейнова дирекция“ – Пловдив, което ще даде възможност за контрол върху достъпа до находищата на минерална вода и тяхното по-качествено ползване и опазване.

Още в края на 2020 година Кметът Галина Стоянова и нейният екип предприеха действия за предотвратяване на загубите на минерална вода чрез внедряване на иновативно решение за „Интернет на нещата“ от А1. „Да превърнем Казанлък в динамично развиваща се община, която съчетава устойчивото развитие на индустрията и туризма винаги е било сред нашите приоритети.“, коментира Кметът Галина Стоянова.

„Чрез въвеждането на модерни, технологични решения като системата на мониторинг и дистанционно измерване на минералната вода, ще постигнем максимална ефективност в полза на обществото.“, посочи тя. Комплексната система осигурява денонощно проследяване и контрол в реално време на употребата на безценната течност в общината от водоизточника до крайния потребител.

По този начин Община Казанлък стана първата в страната, която осигури по дигитален път 24-часово проследяване на минералната вода.

С въвеждането на санитарно-охранителните зони се затваря цикълът по опазване и стопанисване на природното богатство на територията на общината.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички