До 25 души ще скачат за кръста в София

В 13 часа ще бъде извършен Велик Богоявленски водосвет на езерото в "Дружба"

До 25 души ще скачат за кръста в София | StandartNews.com

До 25 души ще се състезават за кръста на езерото в "Дружба" в София. В 13 часа ще бъде извършен Велик Богоявленски водосвет с
ритуалното изваждане на разпятието от водите на езерото в ж.к. „Дружба“. Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен без публика с молба хората да спазват всички въведени противоепидемични мерки, съобщиха от Столичната община.
Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация са създали организация по цялостното протичане на събитието във връзка с провеждането на ритуала. Проведени са срещи и съгласуване с СРЗИ, дирекция „Сигурност“ към Столична община, „Пожарна и аварийна безопасност“ към МВР, 8. РУ, дирекция „Здравеопазване“ към СО, с водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.

Създаден е регламент за записване на всички желаещи да участват в надпреварата за изваждане на кръста. Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати - до 25 човека.

Цялата зона около понтона на езерото в парк "Дружба" е отцепена от екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. Тротоарът на бул."Кръстю Пастухов" е свободен и от там може да се гледа церемонията, съобщи stolica.bg

 На място има около 10 специализирани автомобила на АПП и линейка. Вече пристина и групата от водолази на столичната пожарна, които ще осигурят безопасността на мъжете, които скачат във водата за кръста.   Обявеният час за записване на кандидати е 10 часа. Но до момента вече има записани около 20 души. Всички те ще минат през медицински преглед и ще попълнят декларация за здравния си статус. Няма да се допускат мъже в нетрезво състояние.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай