Балотаж с 1 кандидат в Белица?

Балотаж с 1 кандидат в Белица? | StandartNews.com

След изненадващия отказ на независимия кандидат за кмет на община Белица Муса Палев да участва в балотажа са възможни две решения. Едно от тях обаче отговаря на буквата на закона. Последната дума ще има Общинската избирателна комисия, която ще проведе заседание този следобед. Палев е внесъл заявлението си в 16,50 часа във вторник в ОИК. Решението й, че на втори тур отиват кандидатът на ДПС Радослав Ревански с 47,60% и независимият Муса Палев с 24,86% е обявено в 15,10 часа в понеделник. „По закон, ако някой се откаже от балотажа, трябва да го направи в 24-часов срок след нашето решение. Тогава може третият, в случая Иван Богданов от ГЕРБ, който получи 21,49% подкрепа, да се яви на втория тур. Видно е обаче, че има закъснение с час и 40 минути. С толкова е просрочен законният срок. В такъв случай на балотаж отива само Радослав Ревански", обясни председателят на ОИК – Белица Елиана Спасова. Всичко зависи от 11-те члена на комисията, които предстои да вземат решение по казуса.


„Не съм го направил под натиск. ГЕРБ също бяха изненадани. Решението да се откажа е на целия ми екип. Нека премерят сили двете големи партии – ДПС и ГЕРБ", заяви бившият областен управител на Благоевград и настоящ депутат Муса Палев. Той влезе в народното събрание миналата година с преференция, с което измести Ахмед Башев. Заради това бе изключен от ръководството и от парламентарната група на ДПС. Но не напусна парламента и попадна в пълна политическа ситуация. Кандидатът на ДПС Радослав Ревански е категоричен, че тази неделя ще има избори само с един учатник в Белица и това ще е той. „Разбира се, ако се спази закона. Грозни нападки си позволиха във вторник към шефката на ОИК и останалите членове лидерът на ГЕРБ в града Иван Стойчев и техният кандидат Ивн Богданов. Наложи са да викаме полиция на два пъти, за да гарантираме сигурността на хората в ОИК. Този отказ е резултат от задкулисие и е дело на мафията. Убеден съм, че има даване на пари и обещаване на постове, за да се стигне до тази безпрецедентна ситуация", заяви Ревански.

Той разкри, че е внесъл жалба в Районна прокуратура – Разлог срещу Стойчев и Богданов. „Предателят Муса Палев предаде и продаде и тези, които го подкрепиха на първия тур. Така избегна катастрофална загуба на втория тур. Аз благодаря на хората, които гласуваха за мен. Избори се печелят не служебно, а с четна битка. Победих на първия тур, избирателите дадоха знак, че искат промяна, честност и просперитет в управлението на общината", каза още кандидатът на ДПС за кмет на община Белица.

Спряхме отпечатването на бюлетините за балотажа, увери председателят на ОИК Елиана Спасова. Спестихме харченето на пари на данъкоплатците, изборните книжа ще се отпечатат, след като излезем с решение по казуса, уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай