Кораб с 20 тона гориво потъна в Дунав

Екоинспекцията отказва да коментира опасностите при разлив в реката

Кораб с 20 тона гориво потъна в Дунав | StandartNews.com

Русе. Товарен кораб с 20 000 литра газьол в горивните танкове потъна в Дунав. Инцидентът е станал в лимана на Драгажния флот край Русе, а не в открити води. "Фебитоп 1", собственост на фирма "Гораинвест", е превозвал дърва от Бръшлен към Русе. Потопил се е под вода близо до брега, когато влязъл да разтоварва в регионалното пристанище.

Инцидентът е станал още на 9 срещу 10 ноември. Не е ясно обаче защо отговорните институции са го пазили в тайна до днес.

По неофициална информация на борда е имало петима души екипаж, които са успели да се спасят и са невредими. Един от моряците обяснил, че е усетил удар от предмет по корпуса на кораба под водата. След като разтоварили дървата, плавателният съд забил нос в дъното на реката.

От "Морска администрация" в Русе обясниха, че е назначена експертна комисия, която да разследва причините за инцидента. От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ отказват да коментират има ли опаснот от екологична катастрофа и какви биха били последствията, ако се получи изтичане на гориво в реката.

От Агенцията по проучване и поддържане на Дунав /АППД/ обясниха, че по молба на Морска администрация са осигурили нефтосъбирача „Поморие”. Той бил използван еднократно за събиране на разлив. Втори курс не се е наложил, подчертаха експертите.

"Фебитоп 1" ще бъде нарязан за скрап, без да се мести, съобщи шефът на Морска администрация - Русе кап. Георги Иванов. Това обаче ще стане едва тогава, когато нивото на реката спадне и се източи горивото от 20 000 литра в горивния танк. Целта ни е да не се допусне изтичане на нефтопродукти. Все още нямаме техническо решение как точно ще го извадим, обсъждат се няколко възможности. Предписанията са корабът да не се пипа от мястото, където се намира. Той ще бъде нарязан в лимана, защото при преместването му има опасност да потъне и да бъде затворено пристанището, обясни кап. Иванов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай