Сряда,

При диария на първо място пазете детето от обезводняване

От: Администратор -
A
A
A

- Д-р Андонова, в разгара на летния сезон какви са обичайните инфекции, с които се сблъскват хората?
- През лятото инфекциите могат да се разделят най-общо на чревни и на такива, които се предават от кърлежи, комари, от членестоноги. Но като цяло чревните инфекции са на първо място, и то основно бактериалните. Това са салмонелозите, може да има шигелоза, бактериална дизентерия, стафилококови интоксикации, които протичат с повръщане и разтройство. Другите са ентеровирусите, които се размножават в стомашно-чревния тракт. Те по-рядко протичат с разтройство, по-често при тях се наблюдава висока температура, може да има обриви по тялото. Това е т. нар. „ръка, крак, уста" синдром, който е с обриви по крачетата, по ръчичките, може да има в устната кухина. Херпангината също се отнася към ентеровирусните инфекции. Тя е различна от херпеса, но наподобява по вид. Това са мехурчета, които се образуват в устата и са изключително болезнени. Наблюдават се основно при децата, които много страдат от това.

- По какъв начин може да се заразим с такива инфекции?
- Всички чревни инфекции се предават основно по орално-фекален път. Тоест ако косумираме някаква храна, която съдържа токсини от бактерии или самите бактерии, или пък вируси. Другият вариант е чрез мръсни ръце, затова е много важно лятно време стриктно да се спазва хигиената - ръцете да се мият често и да внимаваме с храната, която консумираме. Особено ако купуваме от улични заведения, от такива за бързо хранене, особено месни продукти, е хубаво да ги косумираме веднага или най-много в рамките на 12 часа, откакто сме ги взели. Защото дори да ги сложим в хладилник, в тези продукти може да се доразвият бактериите и да се стигне до т. нар. инфектираща доза, която след това може да бъде достатъчна, за да предизвика заболяване.

- Какво трябва да знаем за рисковете, които крият този тип инфекции?
- Чревните инфекции, които протичат с диариен синдром, с повръщане, се наблюдават най-често в детска възраст, а основният риск за малките деца е обезводняването, защото децата, за разлика от възрастните, по-бързо декомпенсират. Затова е хубаво родителите да знаят, че ако детенцето има диарийни изхождания 5-6-10 пъти на ден, повръщане повече от 3-4 пъти на ден и това не може да се повлияе в рамките на ден, ден и половина, трябва да се потърси лекарска помощ и да се рехидратира детето - в амбулторни условия, вкъщи, или ако е по-тежко - в болница. Но на първо място е хидратацията - трябва да се оводни, да се избегне страничните ефекти от обезводняването – може да пострада бъбрекът, да направи бъбречна недостатъчност, дори и най-лошото - да направи хипобулимичен шок. При ентеровирусните инфекции е малко по-различно. Там може да не се стигне до обезводняване, защото те много рядко протичат с разстройство, по-скоро рискът е една тяхна проява, която не се наблюдава винаги, но пък за сметка на това е характерна - и това е влошаване на менингите, на менингоенцефалитите, които са част от ентеровирусните инфекции. По тази причина, ако се наблюдават продължителни температури, ако детенцето става дезориентирано, трябва да се потърси лекарска помощ.

- При възрастните по различен начин ли протича клиниката при инфекция в следствие на хранително натравяне, например?
- Ако става дума за инфекции, които са с повръщане, с диария - като цяло по-възрастният организъм винаги компенсира по-добре, по-бавно става обезводняването. Но пък зависи за какъв организъм говорим, защото ако са възрастни хора с придружаващи заболявания като диабет, белодробни, сърдечни заболявания - едно такова обезводняване при тях също може да бъде много опасно. Особено при хората със сърдечни страдания, защото се губят много йони по време на обезводняване, а тези йони са важни за нормалното функциониране на сърцето. Ако ги изгубим много бързо, то и при здрав човек е опасно, а при тях по-бързо протичат усложненията.

- Има ли някакъв нов тип инфекция, която не е била често срещана, необичайна и дори нехарактерна за сезона?
- Има някои инфекции, които се предават от членестоноги, сега се наблюдават няколко случая в Гърция. Това е западно-нилската треска, тя се предава от комари, но ние в България не я познаваме много добре. Има я в Гърция, наскоро даже имаше случай на починал човек от западно-нилска треска. Тези комари ги имаме и в България, като западно-нилска треска има в почти всички балкански държави, особено в Румъния. Така че ние не сме предпазени от разпространението й. Мерките, които се взимат, са пръскането срещу комарите, репелентите, които използваме. Но никой няма гаранция, че на 100 % ще бъде препазен. Нилската треска, в около 80 % от случаите даже може и да няма кой знае каква клинична изява. При 20 % от случаите може да бъде приета просто като вирусна инфекция с повишена температура, мускулни, ставни болки, отпадналост. В много малък процент обаче, под 1 %, засяга мозъка и тогава се развива енцелифат. Той е с доста големи усложнения и там смъртността е много висока. По тази причина хората трябва да ползват репеленти на места, където има много комари.

- Какво трябва да знаят хората, за да могат да си окажат сами първа помощ?
- Зависи за каква инфекция става дума. Когато имаме ухапване от кърлеж, хубаво е той да бъде премахнат от медицинско лице. В случай, че не може, изваждането му трябва да се случи веднага след като го забележим, защото колкото по-дълго стои в тялото, толкова по-голяма е вероятността да се заразим. Ако кърлежът се извади от медицинско лице, се поставя ваксина за тетанус. Ако има зачервяване, което се появява около ухапването и може да бъде характерно за лаймската болест, взима се антибиотик, доксициклин. Някои препоръчват една до две таблетки като профилактика след ухапване от кърлеж. Според други е необходимо по-продължителнно лечение. Хубаво е тази профилактика да не се избягва.

- А при чревните инфекции как човек може да си помогне, докато се свърже със специалист?
- На първо място това е пацинтът да се оводнява. В аптеката има разтоври, които са точно за оводняване. Единият от тях е много известен – Хидратин Алфа. Той е съгласуван със СЗО като разпределение на йоните в него, защото ако приемаме само вода, не можем да се оводним толкова бързо и адекватно, както ако приемаме тези разтвори. Те са прахчета, които се разтварят в 200 мл. вода. Много са лесни за употреба, не са чак толкова приятни на вкус, за дете е малко трудно да го накарме да ги пие в амбулаторни условия. Но на първо място това е оводняването. Можем да вземем някакви симптоматични средства, които са срещу повръщане, против разстройство. Не е добре да се взимат лекарства, които блокират чревната перисталтика - това са тези, които съдържат веществото лоперамид. Не е добре да се дават особено в ранна детска възраст, защото като се блокира чревната перисталтика, първо се блокира естественият очистителен механизъм на организма. Защото диарията, както и кашлицата, са очистителен механизъм, за да се изхвърлят токсините и вредните вещаства. И второ, понякога, ако се блокира съсвсем перисталтиката, може да настъпи чревна преза, парализа, които имат по-сериозни последствия. Може да се вземат други лекарства или просто пробиотици, за да се подобри чревната перисталтика, спазмолитични средства срещу болката в корема. Но при всички случаи трябва да се стигне до медицинско лице. Антибиотиците не са препоръчителни. Те си имат строго приложение при диарийни заболявания, така че се назначават от медицински специалист.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички