Съживяване или оцеляване на ЕС

Съживяване или оцеляване на ЕС | StandartNews.com

Какво да очакваме от неофициалната среща в Братислава

Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия, специално за "Стандарт"

Всички погледи тази седмица са насочени към
Братислава. Лидерите на 27-те страни на ЕС ще се срещнат в словашката столица, за да обсъдят какво да правят с европейския проект.

Европейският съюз е поразен от редица кризи. Ефективният отговор за изхода от тях не е в изпадането в песимизъм, в толерирането и дори в приемането на фрагментацията и пораженчеството. Отговорът не може да бъде намерен и в отричането на проблема и отлагането на неговото решаване.
Европа заслужава правилната диагноза. Аз очаквам, а и съм убеден, че срещата в Братислава ще положи началото на процеса на идентифицирането на това, което е грешно в ЕС, и ще определи какъв вид ЕС искаме и трябва да изградим след като Обединеното кралство напусне клуба. Тази среща също така ще хвърли иввестна светлина занапред и ще очертае посоката, по която желаем да се движим. Надявам се, че срещата на върха ще започне процеса на ново европейско съживяване. В противен случай ние ще трябва да се борим за оцеляването на ЕС.

Като подкрепящ позитивния европейски дневен ред, Словашкото председателство на ЕС би желало срещата на върха да се съсредоточи най-вече върху въпроси и проекти, които ни обединяват, а не ни разделят. Ние не трябва да я приключим в омагьосан кръг на безкрайни дискусии за проблемите на ЕС. Не трябва да допуснем скиптицизмът да стане преобладаващо настроение в ЕС. Точно обратното. Трябва да изпратим ясно послание към нашите народи и към света, че ЕС на 27-те още е силен, обединен и способен да достига споразумения за живота на гражданите.

Фокусът трябва да бъде върху това, което най-много тревожи европейците. Сигурността във всичките й форми - икономическата сигурност, сигурността за работа, социалната сигурност, вътрешната сигурност и тероризма, както и сигурността, свързана с климата. Миграцията - как да се управлява тя по целесъобразен начин и в дългосрочен план. Трябва също да обърнем внимание на пропастта между институциите на ЕС и гражданите, особено младежите. Хората вече не чувстват полза от политиките на ЕС.

Всички трябва да работим много здраво, за да спечелим отново доверието и подкрепата им за европейската идея. Сложният бюрократичен език няма да ни грабне. /Нито дори фалшивата политическа коректност./ ЕС, неговите институции и лидери трябва да възприемат и използват разбираем и ясен език, когато говорят на гражданите. Срещата на върха се очаква с големи надежди. Подготовката е в ръцете на Европейския съвет. Като честен медиатор обаче Словашкото председателство желае да допринесе за нейната позитивна атмосфера и изход.
Досега бяха осъществени много контакти, за да се осигурят гладкото преминаване на срещата и нейният амбициозен и реалистичен дневен ред.
Той е визионерски и същевременно конкретен.

Срещата трябва да доведе до ясно определяне на основните въпроси, с които трябва да се занимаваме през следващите седмици и месеци и да очертае стъпките, които трябва да бъдат предприети. Тя трябва също така да сложи точка на играта на взаимни обвинения. Трябва да акцентира на важната необходимост от съчувствие и отзивчивост, на желанието и волята за взаимно изслушване и на способността да се правят компромиси.
Срещата няма да бъде събитие еднодневка. Този път трябва да бъдем търпеливи, защото бързо нагласените неща не работят. Братислава ще бъде само началото. Старт на дълбок процес на размисъл, водещ към нова обединена визия, която укрепва силите на ЕС и премахва неговите слабости. Нека се надяваме, че на срещата на върха през март, отбелязвайки 60- годишнината на Римските договори, ЕС ще бъде в състояние да предложи такава визия. Аз силно вярвам в ЕС и в това, че въпреки някои негови слабости, това е най-добрият мирен проект в човешката история, който все още е източник на глобално вдъхновение и стремежи.

Сигурен съм, че ако се отнесем към нашите минали грешки като към възможност да направим нещата по-добри, успехът ще дойде. Аз искрено се надявам Братислава да стартира процес, чрез който ще се роди нов, ентусиазиран, ясен, разбираем и дори по-обединен Европейски съюз.

*Словакия в момента е ротационен председател на ЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай