Знамение: Делфин албинос в Черно море

Такива китоподобни се срещат изключително рядко

Знамение: Делфин албинос в Черно море | StandartNews.com

Рядък феномен са открили учените в Черно море. По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да забележат делфин албинос.

Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните, а някои дори разпознават знамение във видяното. Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали - вид, който става все по-рядък в Черно море. За цялото време на експедицията екипът регистрира само две големи групи афали, според пресслужбата на института. Другите морски бозайници - муткури и обикновени делфини - са по-многобройни.

Според руските биолози албиносът делфин е млад индивид, който се движи с по-голям роднина, вероятно майка му. За съжаление, въпреки младата си възраст, необичайният делфин вече е пострадал от хората - на опашката му се забелязват дълбоки белези, характерни признаци на нараняване от корабен винт. Като цяло състоянието на младия делфин е задоволително, но изследователите се притесняват, че семейството му може да мигрира за риболов извън националния природен парк "Тарханкутски", където може да се сблъсква с много опасности, предава offnews.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай