Жени подкарват влакове в Московското метро

Досега професията „машинист” се водеше вредна за здравето на жените

Жени подкарват влакове в Московското метро | StandartNews.com

От началото на 2020 година московското метро ще започне да обучава жени за водачи на метровлаковете. Това ще се случи за първи път след края на Втората световна война, предават Франспрес и БТА. Кметството на руската столица уточни, за обучението за жените за машинисти ще започне през месец февруари.

Професията машинист исторически беше запазена само за мъже в Русия, тъй като те са вписани в списък с длъжности, вредни за здравето на жените.

Тази норма, основаваща се на твърдението, че е опасно за жените дълго да се помещават под земята, често беше критикувана като лицемерна, тъй като много жени работеха като касиерки или техници в руското метро на повърхността, но с много по-ниски заплати, отколкото машинистите.

Руското министерство на труда е преразгледало списъка със забранени професии за жени като те са били съкратени на около стотина. Преди това те са били 456. Новият регламент ще се прилага от 2021 година.

От 2000 година до ден днешен жените в Русия нямаха право да полагат какъвто и да било труд, свързан с вдигане на тежки предмети, управление на автобус, да бъдат моряци, парашутисти или автомеханици.

Московското кметство обаче уточни, че много жени са работели като водачи на мотриси в метрото по време на Втората световна война, тъй като трябвало да заместят мъжете, заминали на фронта.

Първите представителки на нежния пол, които ще подкарат мотрисите в московското метро , ще започнат работа през 2021 година, тъй като обучението им за машинисти трае около година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай