Жан Виденов - почтеният губещ

Жан Виденов - почтеният губещ | StandartNews.com

Нумеролозите твърдят, че числото 22 е сложно и напълно неспособно за агресивни действия.

Типично с интелигентност и висша душевност. Но това не носи голяма полза, защото родените на тази дата никога не могат да превърнат мислите си в дела. Много от тези оценки се оглеждат в характера на Жан Виденов - министър-председателя от БСП, който през 1996-та подаде оставка и се оттегли от активна политическа дейност. Бившите му другари го нарекоха "сухар" и го демонизираха до невъзможност, а той им обърна гръб и се зае с научна работа - повече от десет години е преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Студентите му казват, че е строг, безкомпромисен и взискателен и си разбира от материята - води лекции на втори и трети курс по "Управление на европейските проекти".

Преди година и половина Жан Виденов отново накара да се заговори за него, след впечатляващия му диалог с Кеворк Кеворкян във "Всяка неделя". Тогава водещият поздрави Виденов за удивителната му последователност през годините, която наистина изисква респект.

А "събеседникът по желание" бе откровен до болезненост - за "алчността за власт" на Андрей Луканов, за парите зад граница, за разбойниците във властта, които са били захранени и отглеждани още преди "избухването на демокрацията".

"Най-уродливите черти на бившата номенклатура преди 10 ноември не само не бяха отстранени от БСП, но и са толерирани и до днес в столетницата", каза Жан. После изрече в прав текст, че СДС, който иначе се бие в гърдите, че е против руската експанзия, е говорил едно, а е правил друго.

Любопитно е, че любимата книга на Виденов е "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" на Робърт Пърсиг. Човек, който харесва подобно четиво, винаги е интересен, твърдят познавачите на душевността. Това може би обяснява и факта, че апологетът на философията на Пърсиг е единственият премиер на България, който не се облагодетелства от властта.

Неслучайно времето е благосклонно към него. Той е все така строен както преди години, избръснат гладко и елегантен. Живее скромно и почтено със съпругата си Каталина и сина им Васил в панелен апартамент в Пловдив. Съседите му твърдят, че винаги е мил и любезен.

Жан Виденов избягва публични изяви, но участва редовно в традиционните семинари на образованието. Неговите лекции се радват на огромен интерес. Не е учудващо за човек, който владее английски, френски, руски и арабски. Преди месец се разпространи новината, че Виденов е получил лична покана от бившите си другари да се завърне в левицата и да участва на ключово място за евродепутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай