Земята под Кранево две нощи се бунтува

Затрупа коли, каравани и такъми, килна вили край брега

Земята под Кранево две нощи се бунтува      | StandartNews.com

Варна."Втора нощ тътен, земята продължава да се движи - сякаш се надига нагоре, гъне се и отново се срива", разказа наново преживените кошмари рибарят от Кранево Вичо Стайков. Той и още няколко морски мъже са блокирани на близката буна като корабокрушенци. Единственият им достъп е само по море с лодките.

Рибарите са част от 7-членния екипаж с капитан Георги Шидеров, който е собственик на мидено поле в близост до съседната буна 3. "Много труд хвърлихме, а сега всичко затрупа земята", казват рибарите, които се опитват да вадят такъми, машини, мрежи и коли сред руините. Тръгналото през нощта в неделя свлачище затрупа временните им постройки, фургони и каравани. Някои по-масивни вили са килнати и всеки момент са готови да рухнат. По чудо поредното свлачище край морето се размина без жертви.

"Има реална опасност от катастрофално проявление, при което ще бъдат затрупани или разрушени вили. Обитаването на съществуващите сгради е рисково и опасно" - това предупреждават разлепените с дата 15 октомври съобщения на Община Аксаково, на чиято територия продължава да се свлича земята от ската на Кранево към морето. Според рибарите трябвало да продължат дренажите, които укрепили свлачището миналата година край буна 3. "Земята нямаше да тръгне и така да нацепи сега буна 4", категорични са те и се надяват държавата да им помогне с пари от фонд "Бедствия"  да укрепят терена, от който зависи поминъкът им

 Кметът на община Аксаково Атанас Стоилов свика кризисния щаб, за да се вземат спешни мерки. Тръгналата земя напука и главния път Варна - Кранево - Балчик, който е на 40 м отгоре, и ако продължава така, ще скъса изцяло връзката по Северното Черноморие.

Кметът посочи, че става въпрос за свлачище, което се намира на спирка "Фара" между двете по-големи свлачища на спирките "Панорама" и "Кипарис". Последните две са били частично укрепени от регионалното министерство (МРРБ) през годините. Според доклад на "Геозащита" - Варна, в този район има около 5-6 свлачища. В края на февруари след тежката зима отново са се задвижили малките свлачища, които през лятото са се съединили в едно голямо. Срутената земна маса е свлякла фара, съществуващ от 1959 г., но не е действащ от 2005 г., припомни Стоилов. И посочи, че мерки са взети още в началото на годината, когато с негова заповед са прекъснати електрозахранването и водоподаването, спрян е бил достъпът на автомобили по пътя между 3 и 4 буна. Поставени са били и информационни ограничители, но по-голяма част от хората изобщо не се подчинявали на предупрежденията  каза за "Стандарт" кметът.

Кризисният щаб в понеделник е решил да прати молба до МРРБ за ремонт на обходния път в свлачищния район, свързващ село Осеново с Кранево - т.нар. байпас. Проектът е на община Балчик, защото в района на Аксаково пътят е изграден. Ще се търси съдействие от държавата за започване на частично укрепване, каквото е направено с другите 2 големи свлачища. От Постоянната комисия за защита на населението ще се искат средства за разчистване и укрепване на брегозащитните съоръжения, които са напълно разрушени.

Народните представители от ГЕРБ - Варна Емил Радев и Лилия Христова, заедно със зам. областния управител Славчо Славов вчера рано сутринта посетиха и видяха пораженията от свлачището до пътя към Кранево. Народните представители заявиха, че ще информират незабавно министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Те ще поискат съдействие за изпращане на работна група от експерти, която да извърши оглед на местността и да се набележат по-нататъшни действия. Според депутатите всички проекти и укрепителни действия по Черноморското крайбрежие трябва да се подкрепят от държавата и институциите. Една от постоянните заплахи за Варна са свлачищата по брега и  трудността на прогнозирането им какъвто е случаят с Кранево.

Затова са необходими комплексни мероприятия за проучване, проектиране и изграждане на укрепителни съоръжения със средства за следващия програмен период след 2014 г., смятат депутатите. Но първото нещо, което трябва да се направи, е да се набележат мерки за осигуряване на достъп до затрупаните коли около рибарските постройки, казаха народните представители след огледа на местността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай