Затишие от водния ад, дъждът отново напира

Затишие от водния ад, дъждът отново напира | StandartNews.com

Варна. Пострадалите от водния яд, белязал Североизточна България, постепенно възстановяват щетите по къщите си. Хиляди доброволци са се притекли на помощ във Варненска, Добричка и Великотърновска област.

Все още няма вода и ток в един от най-засегнатите квартали в Добрич- „Югоизточен", предаде бТВ. Жителите прекараха нощта отводнявайки автомобилите и мазетата си. Междублоковите пространства все още са езера.

До момента три са откритите жертви на бедствието в Добрич – за една от тях е потвърдено със сигурност, че е в резултат на удавяне. За другите две се очаква експертиза.

В местния кризисен център са настанени 18 деца и 30 възрастни. Комисията ще установява причините за бедствието в града.

Днес започва и описването на щетите. Отворени са и офисите на всички застрахователни дружества за хората, застраховали имуществото си.

Обстановката във Варна е по-стабилна. Хората от петък вечер чистят домовете си, особено приземните етажи. В квартал „Аспарухово" бяха мобилизирани и затворници, които да помагат за разчистването на кал, тиня и дървета.

Създаден е пункт на БЧК в сградата на районното кметство, който раздава продукти от първа необходимост – хляб и вода. Доброволците се захващат с почистването на „Аспарухово" и канят всички желаещи да помогнат с доброволен труд. За тези, които нямат подходящо оборудване, спонсори на организацията осигуриха 300 комплекта ботуши и лопати. Освен по улиците доброволческа маса ще бъде концентрирана и в наводнените домове.

„Преминахме към отводняване на приземни етажи – на сгради на Енрго Про и кооперации с ниско разположени ел. табла, за да се възстанови електроснабдяването. Получили сме 107 сигнала за произшествие за денонощието като някои от тях се повтарят – отговорили сме на 69", поясни Тихомир Тотев, началник на областното управление на МВР, според когото операцията във Варненско от спасителна е преминава във възстановителна.

И във Велико Търново ситуацията след страшната стихия вече се нормализира. Нивата на река Янтра са в нормите, но все още улиците са непочистени.

„Обстановката се нормализира, реките са обратно в своите корита. В Килифарево се почиства, остава проблемът в най-южната част – Енерго Про отстранява проблеми. Няма скрито изпускане на язовири, просто валежите тази година са много", коментира и Стефан Стефанов – зам.- областен управител на Велико Търново.

Днес се очаква президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева да посетят най-тежко засегнатите от наводненията райони на Варна и Добрич.

Отново дъжд

Независимо, че днес настъпва астрономическото лято през следващото денонощие отново се очакват гръмотевични бури и дъждове. По обед се очаква слънце. Максималните температури ще са от 17 до 26 градуса. Вятърът в по-голямата част от страната ще е умерен. Минималните температури ще бъдат между 6 и 16, а максималните до 26.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай