Четвъртък,

Защо получаваме дежа вю

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

В превод от френски, терминът „дежа вю“ буквално се превежда като „вече видяно“. Тоест, когато човек се озове на ново място, но му се струва, че веднъж вече е бил тук. Според психологът Сергей Ключников това явление има различни обяснения.

Съществува концепцията за „синхронизиране на съзнанието“, когато миналите преживявания се преплитат с настоящето въз основа на прилики. Има нещо подобно в настроението или външните картини и мозъкът разпознава това като вид памет. Вторият момент - човек изпитва шок, слоеве от образи и спомени се издигат от дълбините, които изглеждат на човек, подобни на настоящия момент. Последователите на източните учения с теорията за прераждането вярват, че това е един вид „вибрация на предишния живот“, казва психологът.

Също така, „дежа вю“ може да бъде проява на интуиция, отбеляза Ключников, предаде БГНЕС. Важно е да разберете какво може да се научи от него и дали това е един вид сигнал за човек да приеме програма или да се противопостави. Следователно интуицията, в зависимост от вида на събитието, или насърчава човека да направи това, което е планирал, подкрепя решението му да направи нещо, или, напротив, предупреждава срещу човек, стъпки, решения, заключва психологът.

Тагове: Дежа Вю

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички