Забраняват найлоновите торбички в Черна гора

Около 730 найлонови торбички годишно употребява един черногорски гражданин

Забраняват найлоновите торбички в Черна гора | StandartNews.com

Проектозакон, който предвижда пълна забрана на найлоновите торбички, подготвя правителството на Черна гора. Очаква се до края на годината законът да бъде приет.

Всяка година един гражданин от Черна гора употребява около 730 найлонови торбички за еднократна употреба. Въпреки че найлоновите торби представляват само 0,04% от твърдите битови отпадъци, те са един от най-големите екологични проблеми.

Предложеният законопроект за управление на отпадъците предвижда забрана за използването на найлонови торбички, пише TrafficNews. Документът ще забрани и използването на редица други пластмасови изделия за еднократна употреба, включително тапи за уши, с изключение на тези, използвани за медицински цели, пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки. Предвижда се също така забрана за пластмасови бутилки, които не са произведени от най-малко 35% от рециклирани материали, или за бутилки, които не могат да бъдат рециклирани.

Приемането на новия закон беше инициирано от група граждани, обединени от мотото #CleanME, които се борят срещу използването на найлонови торбички в Черна гора. Групата стартира петиция и събра около 5300 подписа, които бяха внесени в кабинета на министъра за устойчиво развитие и туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай