Йовчев потвърди желанието за оставка на Калин Георгиев

Йовчев потвърди желанието за оставка на Калин Георгиев | StandartNews.com

София. „Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата, заявил го е и пред мен, заяви го в разговор с мен. Така че няма да правя оценка на дейността му", потвърди новият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред Тв7.

Йовчев все още няма представа кой може да замени Георгиев на поста, но сподели, че има много добри впечатления за него, „оценявам го като наистина много интелигентен, подготвен човек, кадър на МВР".
В МВР ще има и структурни и кадрови промени, които ще бъдат определени на база на няколко критерия, по който всеки ще бъде оценен – лоялност към системата и компетентност, допълни той.

„Всички, които не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и къмрезултатите, които постига, няма да имат място на ръководни постове. Така че ще има промени в тази посока", категоричен е Йовчев.

При добра организация СДОТО ще стане самостоятелна агенция и ГДБОП ще излезе от МВР, което би повлияло благоприятно на работата на службите, разясни Йовчев.

Йовчев каза, че е не е свързан с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и с други бивши управляващи. Приел е поканата да стане министър на премиера Пламен Орешарски като отговорен експерт, който се ръководи от личните си убеждения и от законите.

Вътрешният министър предвижда структурни промени в Министерството на вътрешните работи (МВР) и обеща резултати до няколко месеца. Обсъжда се отделянето на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в самостоятелна агенция и изваждането на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от МВР. Цветлин Йовчев подкрепя идеята и смята, че при добро взаимодействие между институциите промяната може да се реализира без проблем и да повлияе благоприятно върху работата на службите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай