Взривът в Севлиево "мирише" на авария

30 семейства се оплакали, че в баните им се носи дъх на газ

Взривът в Севлиево "мирише" на авария | StandartNews.com

Ударната вълна от адския взрив, който уби 11-годишния Анатоли Ангелов и срути три къщи в Севлиево, е пропукала още 12 къщи. 30 семейства в града пък са се жалвали след трагедията от 8 март, че в баните им мирише на газ. Държавен технически надзор и експерти от ДОТО-София са направили експертиза на мястото на взривените къщи в Севлиево. Окръжна прокуратура също работи по случая и вече са започнали разпити и са събрани много веществени доказателства от мястото на инцидента, каза окръжният прокурор Александър Александров.

 

Две са основните работни версии за причината за адския взрив, убил Анатоли и ранил тежко 15-годишната му кака Арзу. Според прокуратурата тази, че теч от градската газификация е предизвикал експлозията, е по-вероятна. Това обаче все още не доказано, а е само предположение. Не е ясно как е възможно газта да мине през канализацията и да стигне до банята на срутената къща. От "Севлиевогаз" обясниха, че при тях

не са постъпвали сигнали за теч

нито системата им е показала, че имат загуби по тръбите. Друго обаче е сигурно - 3-литровата туристическа бутилка, която е била в къщата, е иззета като веществено доказателство. Но е била празна. Това е потвърдил пред органите на реда и приятелят на 15-годишната Арзу, който бил в къщата в деня преди взрива. Още 30 души от почернената ул. "Васил Левски" са се оплакали пред дознателите след инцидента, че в къщите им мирише на газ. "Страхуваме се да не се взривим и ние", споделили съседите на Ангелови.

 

Чичото на загиналото момченце Джемайдин Кадиров от два дни пита защо работници на "Севлиевогаз" са прекъснали тръбата с газта няколко часа след взрива. "Да не би да са искали да прикрият някаква повреда или бързаха, защото усетиха, че всичко може да гръмне по цялата улица", пита той. Мъжът, който се е грижел за двете деца, чиито родители били на гурбет, казва, че загиналото момченце тъкмо се приготвяло да си ляга, а сестра му тръгнала към банята и, когато включила осветлението, последвал взрив. Мъжът се кълне, че

туристическата бутилка е била празна

и обгазяването е дошло от градската газопреносна мрежа през канализацията и е влязло през канала в банята. Самият той е уплашен и не може да повярва на разрушителната сила на ударната вълна и напълно отхвърля възможността толкова силен взрив да е предизвикан от 2-3 л газ. Взривът се е чул на 12 км и негови приятели от село Ряховците в 22,40 ч на 8 март му писали във Фейсбук: "Какво става в Севлиево, нещо гръмна?!".
Прокуратурата е изискала множество експертизи, които ще бъдат готови до няколко седмици и тогава ще е ясно каква е причината за взрива, съборил 3 къщи и повредил още 12. Всеки собственик може да кандидатства за еднократна помощ от 325 лева, казаха от общината. Кметът на Севлиево Иван Иванов съобщи, че ще бъде предоставено жилище на семейството на загиналия Анатоли.

 

Погребаха Анатоли, оперираха кака му

В понеделник Метине и Сергей Ангелови са погребали 11-годишното си момченце Анатоли. В същото време пък медиците от "Пирогов" са оперирали кака му. Екипът на доц. Мая Аргирова, началник на детското отделение по изгаряне в "Пирогов", е отстранил некротирала тъкан. През следващите дни, когато състоянието на Арзу позволява, й предстоят поредица от операции.

 

Социалните: Децата са добре гледани

"Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" на са имали информация, че Арзу и Анатоли се гледат сами. След трагедията родителите им се прибрали светкавично. Майката, Метине, се е завърнала от гурбет още в неделя. Бащата, Сергей, също се прибрал по-най бързия начин от чужбина, където заминал преди по-малко от две седмици. Мъжът е съкрушен и споделил пред близките си, че е готов да търси истината докрай. И няма да намери покой, докато не види виновниците за смъртта на сина си на подсъдимата скамейка.

 

В същото време съседи на почерненото семейство се кълнат, че близките им се грижели за тях. От "Социално подпомагане" казаха, че момичето ще остане при родителите си. Експерти от службата вече са разговаряли с тях, за да решат с какво да им помогнат. Предложена им е била психологическа помощ или включването им в някаква социална програма. Експертите също са установили, че децата със сигурност са били гледани добре и не е имало никакви оплаквания към родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай