Връщаме 221 руснаци

Връщаме 221 руснаци | StandartNews.com

Скандал между туроператор от Москва и наши хотелиери

221 руски туристи у нас ще трябва спешно да се върнат в родината си заради фалиралия техен туроператор "Нева". Компанията не е платила на българските хотели.

Съдбата на руските летовници у нас обаче доведе до престрелка между Руския съюз на туристическата индустрия и българските хотелиери. "В България става дума за детска група, която се намира там на спортен лагер. Опитват се да ги изгонят от хотела", обяви пред ИТАР-ТАСС говорителят на обединението Ирина Тюрина. Думите й доведоха до възмущение и светкавичен отговор от комплексите "Бялата лагуна" и "Албена".

В първия курорт има група от 32 деца на възраст от 6 до 16 години и 4 възрастни. За "Стандарт" прокуристът на "Булата лагуна" Ростислава Димитрова заяви, че още в сряда тя и колегите й са уведомили ръководителите на детската група за настъпилите обстоятелства с "Нева", но те по никакъв начин не са реагирали. "Успяхме днес да закупим самолетни билети за цялата група и след като нощуваха и закусиха, ги качихме на автобуси за летище Варна, където в 18.10 часа в четвъртък (днес - бел. ред.) отлитат за Москва", разказа Димитрова.

По думите й никой няма да изгони деца, всеки хотелиер ще предпочете да изпрати гостите си и да не получи плащане за 2-3 нощувки, вместо да загуби много повече. С официална позиция излезе и "Албена", където има 118 възрастни и 67 деца, пристигнали на почивка чрез "Нева". Те трябва да решат дали да заплатят ваканцията си, за да останат у нас или да напуснат днес хотелските си стаи с полети към Русия. Дежурен дипломат в консулството на Москва във Варна заяви, че няма паника сред руските граждани, които летуват по Черноморието. Всички задгранични пътувания имат застраховки, като асоциация "Турпомощ" поема именно чрез застраховките покупката на билети за връщане в родината на руските туристи, дошли у нас с обявилата фалит фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай