Войводи срещу забрадки пред Темида

Войводи срещу забрадки пред Темида | StandartNews.com

София/Пазарджик. Челен сблъсък на войводи и мюсюлмани се очаква пред Районния съд в Пазарджик на 29 октомври. Тогава е поредно заседание на делото за разпространение на радикален ислям в България.

ВМРО организира шествие, а от "Атака" обявиха, че ще се присъединят. Инициативата е контра на митингите, които съпровождаха предишните заседания по делото. Десетките забулени жени и мъже с дълги бради, нехарактерни за традициите на българските мюсюлмани, които се събираха досега пред сградата на съда, оказват натиск върху независимата съдебна система в България, използвайки религията като оръжие, твърдят войводите. Надяваме се всички патриоти и родолюбци заедно да се противопоставим на опитите за разпространение на антидържавни и противоконституционни идеи, пример за които са действията на радикалните ислямисти. Като националноотговорна организация няма да допуснем провокации на верска и етническа основа, категорични са от ВМРО.

Организаторите призовават участниците в проявата да се въздържат от крайности и да не се поддават на каквито и да е било провокации. Шествието тръгва в 9 ч. от сградата на община Пазарджик, по ул. „Цар Самуил“, площад „Константин Величков“, ул. „Асен Златарев“, ул. „Търговска“ и ще спре при Градската градина, срещу сградата на съда.

Надявам се в понеделник по време на митинга в Пазарджик и делото за радикален ислям да няма напрежение и разумът да надделее, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Направили сме всичко необходимо като сме се срещнали с двете страни. Получих уверението, че няма да има проблеми. Разчитам на толерантността и от едната, и от другата страна. От полицията сме предприели всички необходими мерки за гарантиране на спокойствието, сигурността и реда по време на делото и митинга, каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай