Войната на бившите

Войната на бившите | StandartNews.com

Враца. Бивш срещу бивш. Така във Враца вече се шегуват с битката между ексенергийния шеф Александър Николов и напусналия парламента експерт Николай Коцев. Двамата се обвиняваха задочно в ефир за нападението на Николов. Тон в скандала пък даде настоящият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Почти година след нападението на предшественика му, Николов коментира, че депутат има пръст в побоя. Във Враца вече месеци наред се спрягат какви ли не версии. От жени, през поръчки до офшорки и засегнати големи интереси. В крайна сметка обаче прокуратурата още не е открила виновника. И преди да бъде образувано дело за побоя, след споровете в ефир депутати и енергийни шефове си заведоха дела за клевета. Спряганият за поръчител на побоя пък Николай Коцев се ядоса и хвърли партийната си оставка. Така след като напусна парламента, той се отказа и от шефското място в ГЕРБ-Враца. Затова и в града на Коцев вече му викат Двойния бивш. Сега Коцев е на път да осъществи най-голямата си мечта, която сподели, щом стана депутат - да бъде млад пенсионер. "Искам да пътувам по света, да чета книги, да яздя, да се занимавам с щраусите, кучетата и конете си", изповяда се той, преди да седне на банката в Народното събрание. Но се заседя на нея около хиляда дни, не издържа и я освободи. Не взе ведомствено жилище в столицата, пътуваше всеки ден за собствена сметка и с личния си автомобил. Всъщност Коцев мина пътя от фотограф до депутат и обратно с доста висока скорост. Профуча по него с "Ягуар", с "Мерцедес", дори на кон. Толкова бързо, че не му остана време да изучи висше. Даже не пожела да си го купи. Вместо това вложи парите си в имоти, които изтръгват въздишки от завист. Живее в резиденцията на Тодор Живков в местността Турканица, владее бившето централно кино и хижата при пещерата Леденика. Развъртя пет фирми с двеста работници и неведнъж изтъкна, че това е капиталът, с който влиза в политиката. Ако не се брои, разбира се, прословутият му местен патриотизъм. Точно заради него той се пошегува, че ще заключи целия кабинет в пещерата Леденика, ако не обърне очите си към изоставащия му роден край. Но си повярва, че е успял да издейства от правителството мерки за спасяване на Северозапада.

Откакто основа ГЕРБ в региона, Коцев все повтаря, че е новобранец в политиката. Това не попречи партията му да бие във Враца на пет последователни избори и да се признае собственият му принос. Загубата на кметския пост в областния град миналата есен обаче май още не е преглътнал. Зле му се отразиха и подигравките по повод историческата му сензация, че сме се освободили от турско робство преди петстотин години. Затова сякаш изпадна в нелегалност. Мнозина пък доскоро смятаха, че Коцев не само дърпа конците, но вече се е и окопал в политиката и няма намерение да я напусне. Но не познаха, защото той отново е само с професия фотограф.

За сметка на това опонентът му Александър Николов се превърна в криминална сензация на 21 ноември миналата година, когато беше изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Пред дома му го нападнаха двама с качулки, пребиха го и едва не откъснаха едното му ухо. Не е справедливо един енергетик с толкова знания и опит като него да се прочуе именно като мишена, но е факт. Та нали никой дотогава не бе посягал на шеф на атомната централа. Е, возили били някои с джипове, съветвали ги, но чак до такъв пердах не се е стигало. Чудото с популярността му обаче отмина, дето се казва за три дни. Николов полежа в болница, излекува се, върна се на работа. Даже го освободиха от поста, след като се задържа на него десет месеца. Но остана в екипа на новия директор Валентин Николов като капацитет, който от всичко на този свят най-разбира от двата хилядника на централата. Защото на тях е започнал трудовия си стаж преди 26 години и е работил на всички отговорни длъжности, преди да се качи на етажа на баш шефовете. И докато се занимава с особено важния проект по удължаване на живота на пети и шести блок, енергетикът не коментира инцидента. "Нека разследването да си свърши работата", лаконично отбива въпросите месеци наред той. Така интересът към темата отиде в пета глуха, докато шефът му Валентин Николов в края на миналата седмица не дръпна дявола за опашката. Изявлението му, че има три версии за покушението и в едната е замесен депутат, извади наяве и конфликта му с Николай Коцев. Въпреки разразилата се буря, атомният спец предпочита компетентните органи да затворят тази страница, а той да си гледа работата. Хич не му се прави на ченге, макар че покрай томовете книги от различни жанрове е изгълтал и доста криминалета. Като прегрее, намира отдушник в семейството, в приятелска компания или хваща балканите. Иначе е обиколил света покрай специализациите и командировките си. Релаксира с класика, евъргрийни, култови рок банди и народна музика. А като заклет левскар, не понася чалгата точно колкото ЦСКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай