"Водно конче" ще помага на хора с увреждания да влязат в морето

"Водно конче" ще помага на хора с увреждания да влязат в морето | StandartNews.com

Уникално за България съоръжение "Водно конче" ще осигури достъпна среда за хората с намалена подвижност. Съоръжението е от типа "пътека" и ще бъде инсталирано на плажа във Варна, в квартал Аспарухово, местността Карантината. То ще представлява задвижвана от слънчева енергия платформа, в която човекът с увреждания сяда и плавно бива пренесен до морската вода на дълбочина около 1 м. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, ще могат да извършват движения във водата, а някои от тях дори да плуват, съобщават организаторите. Към съоръжението ще има и сервизна база за преобличане.

Създателите на пътеката "Водно конче" са ентусиазирани варненци от фондация "Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия", водени от Пламен Климов, които са се посветили на работата за хора с увреждания. Пътеката е първата стъпка в програмата на Центъра, която включва още плаващ плажен стол "Водно конче" и "Водно конче" за влизане в басейн.

Инициативата се подкрепя от Министерството на младежта и спорта и Областна администрация Варна. За да успеят да наберат всички необходими средства, създателите на "Водно конче" ще проведат днес в Археологическия музей благотворителен арт търг. На търга пред поканените ценители ще бъдат експонирани 30 художествени фотографии на Дияна Димитрова, като авторката ще предостави събраните средства за благородната кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай