Въвеждаме швейцарски модел за управление на опасните отпадъци

Въвеждаме швейцарски модел за управление на опасните отпадъци | StandartNews.com

Пилотен проект за управление на опасните отпадъци стартира у нас. Пет български общини ще използват швейцарския опит, за да организират събирането и временното съхраняване на токсичните вещества и материали на своята територия.
В следващите 4 години кметските управи в Шумен, Разград, Созопол, Левски и Съединение ще изградят и пуснат в експлоатация специални площадки, където ще се събира опасния боклук. Това обяви кметът на Разград доктор Валентин Василев, след участие в заседанието на Комитета за стратегическо управление към МС, който е разработил проекта.

Новата за България практика, при която опасните химикали, бои, негодни лекарства, акумулатори, битови електроуреди ще се изхвърлят контролирано и разделно от другите отпадъци, ще се организира по швейцарски модел, в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предприятието ПУДОС към екоминистреството ще финансира изграждането на площадките в петте общини избрани за участие в пилотната схема. Местните власти ще предоставят терените и ще осигурят средства за заплати на персонала, чието обучение ще се поеме от международната програма.

В Разград вече е определен терен от 6 декара, върху който ще се изгради сметището за опасния боклук. Гражданите ще могат да извозват ненужните им отпадъци до там сами, както и да ги предават на мобилните екипи, които по график ще обикалят населените места и ще прибират вредните остатъци., обясни кметът Василев.

Предвижда се новите площадки да бъдат готови и въведени в експлоатация до края на май 2019 година. Макар, че инвестициите в новите комунални съоръжения няма да са за сметка на местните бюджети, те ще станат общинска собственост пет години след построяването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай