Варна разцепи синода

Варна разцепи синода | StandartNews.com

София. Наследникът на удавилия се митрополит Кирил разцепи Светия синод. До късно тази вечер висшият клир решаваше дали да касира избора за Варненски и Великопреславски митрополит. Заседанието бе предхождано от протести на вярващи и свещеници, които дойдоха пред Синодалната палата.

На 17 ноември 17 от 30-те епархийски избиратели във Варна на първи тур бяха излъчени двама кандидати за поста - агатоникийският епископ Борис и проватският епископ Игнатий. Веднага след това спонтанно възникна инициативен комитет на миряни за чистота в Българската православна църква, а част от варненските свещници също се присъединиха към жалбата. По-късно в Светия синод постъпиха жалби и възражения и от миряни, подкрепени с над 2000 подписа и от епархийски избиратели. Заради това в петък патриарх Неофит се срещна с част от варненските свещеници и миряни и изслуша внимателно в продължение на повече от час техните възражения. Пред него бе прочетена и жалбата от епархийските избиратели. Патриархът благодари за позицията и за доблестта на присъстващите да поставят проблемите ясно и без страх и обеща, че той ще бъде гарант за правилно разрешение на въпроса и за успокоение на страстите.

Рано сутринта в събота от Варна за Синодалната палата тръгнаха 3 автобуса с миряни и свещеници. Те са категорични, че няма да позволят да се възцари митрополит, който не отговаря на всички изисквания на варненци за достоен избор. Шествието им пред Синодалната палата започна точно в 18 часа, когато вътре се събра висшият клир. "По време на заседанието се появиха много въпроси, получи се дискусия и спор", разказаха участници. До 20 часа обаче митрополитите не бяха взели решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай