US самолети ликвидираха "противник" на "Ново село"

US самолети ликвидираха "противник" на "Ново село" | StandartNews.com

350 военни от три армии участваха в учение 10 дни

Американските бойни самолети "Феърчайлд А-10 тъндърболт II" унищожиха всички огневи точки на противника. Това даде възможност на български и американски танкове да се включат в операцията по блокиране и овладяване на ключови отбранителни позиции и овладяване на населен пункт. Екшънът се разигра на база "Ново село", източно от Сливен. С настъпателната операция се сложи финал на многонационалното десетдневно учение "Платиниум лайън 16-2" на Черноморските ротационни сили.

Общо 350 военнослужещи от армиите на България, САЩ и Румъния се включиха в операцията на "Ново село". Сред тях бяха рота "комбинирани оръжия", танков взвод, противотанков резерв и група артилерийска поддръжка от Трети батальон на Осми полк на морската пехота на САЩ, моторизирана пехотна рота и 120 милиметрова самоходна минохвъргачна батарея от 38-ми механизиран батальон на механизирана бригада, танков взвод от Център за подготовка на специалисти-Сливен, курсантски взвод от НВУ "Васил Левски", пехотен взвод от въоръжените сили на Румъния и хеликоптери "Блек хоук" от ВВС на САЩ. "Изключително сме доволни от видяното. Само за 9 дни е постигнато организационно и бойно сглобяване на ниво оперативна съвместимост, позволяващо успешно провеждане на съвместни бойни операции, съгласно стандартите на НАТО", заяви пред "Стандарт" полковник Йордан Йорданов, началник-отдел "Съвместни съоръжения" към МО. Той съобщи, че общо 4 са големите учения, планирани на база "Ново село" през 2016 г.

Те ще бъдат с морската пехота на САЩ през месеците май, юли, октомври и ноември. Общо 89 са всички мероприятия у нас, в Германия и трети страни на база българо-американското военно сътрудничество през тази година. Те включват не само учения, но и подготвителни семинари и индивидуални курсове, каза полковник Йорданов. Специално за учението на "Ново село" пристигна Мартина Стронг, която е шарже д'афер на посолството на САЩ, полковник Дайвид Согс от командването на морската пехота на САЩ в Европа и Африка, бригаден генерал Пламен Богданов, началник на НВУ "Васил Левски"-Велико Търново. Ръководител на учението от българска страна беше майор Михаил Жеков, зам.-командир на 38-ми механизиран батальон на

Втора механизирана бригада, а от американска страна капитан Даниел Уйт от Трети батальон на Осми полк на морската пехота. Присъстващите бяха впечатлени и от точния мерник на българските бойци от минохвъргачната батарея на 38-ми механизиран батальон към Старозагорската бригада. За по-малко от минута бойците успяха да разгърнат минохвъргачките, да пуснат контролна мина, след което взводът буквално засипа с мини огневите точки на противника, унищожавайки живата му сила. Перфектно изпълниха задачите си сапьорите, които направиха проход в минното поле. Танкистите от Сливен и морската пехота на САЩ пък постигнаха удивителен синхрон, въпреки че едните стреляха с Т-72, а другите с "Ейбръмс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай