Понеделник,

Ура! Гигантските панди вече не са застрашени

От: Агенция Стандарт -
Ура! Гигантските панди вече не са застрашени
A
A
A

Гигантските панди вече не са класифицирани като застрашен вид, но все още са уязвими, съобщиха китайските власти, цитирани от БГНЕС. Класификацията беше променена, след като броят на пандите в дивата природа достигна 1800.

Експертите заявиха, че страната е успяла да спаси своето емблематично животно чрез дългосрочни усилия за разширяването на местообитанията му. Китай смята пандите за национално богатство, но също така ги използва като дипломатически инструмент.

Последната промяна в статуса на пандите от „застрашен” в „уязвим” вид "отразява подобрените им условия на живот и усилията на Китай за поддържане на техните местообитания", каза Цуй Шуонг, ръководител на Министерството на екологията и околната среда в КНР.

Новата класификация идва години, след като Международният съюз за опазване на природата (IUCN) извади животното от списъка на застрашените видове през 2016 г.

По това време Китай оспори решението, заявявайки, че то може да заблуди хората да вярват, че усилията за опазване на вида могат да бъдат облекчени.

Съобщението тази седмица от китайското министерство на околната среда за първи път променя статуса на животното в националния списък на Пекин, който използва подобни стандарти за класификация като базираната в Швейцария IUCN.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички