Учителят "Мечта" се връща в клас

Философът Росен Ангелов с 2751 лв. обезщетение за незаконно уволнение

Учителят "Мечта" се връща в клас | StandartNews.com

Благоевград. Учителят по философия Росен Ангелов, който бе уволнен в края на миналата година, ще се завърне на работа в благоевградската езикова гимназия. Това постанови районния съд, като присъди и 2751 лв. обезщетение на Ангелов.

Директорката на школото Тина Попова е уволнила учителя незаконно, тъй като той е бил в неплатен отпуск, решиха съдиите. Ангелов поиска да ползва неплатена почивка до изясняване на смъртта на един от бившите му ученици. 25-годишният Марио Нушев бе намерен мъртъв край вилата на учителя. Предната вечер с още няколко негови приятели и познати се събрали в крайградската къща последователи на оглавяваната от Ангелов фондация "Мечта".

Тя изповядва идеите на руския писател Владимир Мегре, известен с култа към "Анастасия". Съдебната експертиза обаче доказа, че Нушев е починал в резултат на травмите при падане от електрически стълб. "В благоевградската езикова гимназия не е прокламиран култът към сектата "Анастасия" - нито в учебните, нито в извънкласните форми", заключиха експертите от дирекция "Вероизповедания" към МС Жасмина Донкова и Коста Костов по делото на уволнения даскал.

Те обаче признаха, че в учебната програма за 11-и клас Ангелов е пренебрегвал класиците в областта на философията, за сметка на почитания от него Мегре, индиеца Ошо и руснак Григория Грабовой. Последният бе осъден на седем години затвор заради твърденията му, че възкресява хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай