Учени: Лунните фази не влияят на психиката ни

В научните среди няма единно мнение за влиянието на Луната на психическото състояние

Учени: Лунните фази не влияят на психиката ни | StandartNews.com

Хипотезата за влиянието на редуващите се лунни фази на психическото състояние на човека не намира потвърждение в мащабно изследване, проведено от швейцарски и американски учени. Затова съобщава медицинското издание Swiss Medical Weekly, цитирано от ТАСС.

Специалисти от Университетската болница в Цюрих и болницата на кантона Граубюнден, съвместно с колегите си от Медицинския колеж „Албърт Айнщайн“ в Ню Йорк изследвали близо 18 000 истории на заболяванията на пациенти, прегледани в периода 2005-2015 година. Хората били лекувани в две психиатрични клиники в Граубюнден. Търсени са доказателства за наличието на връзка между фазите, които се случват с Луната, и психическите разстройства.

Медицинските теории, в които се предполага наличието на такава връзка, са известни на медиците още от времената на древния Египет, Асирия и Вавилон. Както отбелязват изследователите, „Вярата във въздействието на Луната върху живота на хората, емоциите им и тяхното благополучие дълбоко се е вкоренила в човешката история“. В частност в Средновековието са битували митове за това, че „под влиянието на пълната Луна хората вампирясвали“.

В днешно време в научните среди няма единно мнение за влиянието на Луната на психическото състояние на хората. Повечето изследвания на потвърждават връзка между циклите на земния спътник и буйстването, разстройството на съня, самоубийствата, казват учените. Въпреки това някои специалисти са уверени, че лунните цикли все пак се отразяват на психиката.

Изучавайки медицинските картони на пациентите и съпоставяйки данните им със смяната на лунните фази (новолуние, първа четвърт, пълнолуние, последна четвърт), специалистите правят извода за отсъствие „на съществена връзка между лунните цикли и продължителността на пребиваването на хората в лечебните заведения“. Няма връзка и между лунните фази и търсенето на медицинска помощ.

„Въпреки популярното мнение на населението в това, че Луната влияе на психическото здраве на хората и съответно на последващото психично лечение, нашето изследване на можа да установи каквато и да връзка между лунните фази и честотата на случаите на постъпване за лечение или с продължителността на пребиваване в психиатрични клиники“, констатират учените.

По тяхно мнение при провеждането на лечение докторите трябва отчитат наличието на „народни вярвания“, свързани с Луната. От своя страна пациентите са длъжни да знаят от резултатите на научните изследвания – както потвърждаващи, така и опровергаващи тези вярвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай