Твърдо го отнасяме за ветропарковете в Калиакра

Твърдо го отнасяме за ветропарковете в Калиакра | StandartNews.com

Европейският съд, в лицето на генералния секретар потвърди, че страната ни е нарушила еврозаконодателството като е дала разрешението си за строеж на ветропаркове в защитената зона за птиците "Калиакра" и построяването на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали". Предложението на главния секретар, което е внесено на 3 септември, е България да бъде осъдена, а решението на съда се очаква да бъде оповестено до края на годината, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в понеделник, цитирани от big5.bg.

Така наказателната процедура срещу България, точеща се седем години, влезе във финалната си права като очакванията на няколко правителства, че съдът ще ни се размине, не се оправдаха и скоро ще стане ясно каква ще е цената, която трябва да плати страната ни за нарушенията.

Екоминистърът Ивелина Василева коментира по-късно пред журналисти, че очаква решението на съда в началото на 2016 г. и изрази надеждата, че той ще вземе предвид реализираните редица мерки по отстраняване на нарушенията. Тя също така отбеляза, че внесеното по процедура предложени на генералния адвокат изрично посочва, че са редуцирани претенциите срещу страната ни, тъй като 200 от инвестиционните проекти няма да се реализират.

Василева припомни, че от 2008 г., когато бе внесена жалбата от страна на екозащитниците досега са предприети редица мерки като мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа и загубата на давност на издадените разрешителни за строеж на перки, ако инвестиционните планове не са изпълнени в петгодишен срок от одобряването им. Беше и разширена зоната НАТУРА 2000, допълни министърът на околната среда и водите.

Въпреки това налице са проблемите с одобряването и реализирането на пагубни за биоразнообразието проекти и Еврокомисията има достатъчно основания да пледира пред Европейския съд за неизпълнение на ангажиментите на България по прилагане на природозащитното законодателство, посочват от БДЗП.

Дружеството цитира мотивите на генералния адвокат на Европейския съд за осъждането на България. Според него страната ни е извършила нарушения като не е извършила екооценки преди да разреши строежа на вятърните електрически централи на „Ей И Ес Гео Енерджи" ООД, "Дисиб" ООД, "Лонгман Инвестмънт" ООД, "Калиакра уинд пауър" АД, "ЕВН Енертраг Каварна" ООД, "Уиндтех" ООД, "Брестиом ООД", "Еко Енерджи" ООД и "Вертикал - Петков и с-ие" ООД, както и на съоръженията на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" ООД в рамките на териториите на защитените зони "Калиакра" и "Белите скали".

От БДЗП посочват, че въпреки положените от страна на държавната администрация усилия за намаляване на отрицателния ефект на тези проекти върху биоразнообразието днес в Защитена зона "Калиакра" все още има актуални 461 проекта, без да се включват ветроенергийните проекти. От тях са реализирани 16 проекта, а 262 проекта са одобрени и могат да бъдат реализирани. Останалите проекти все още са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно. В защитена зона „Белите скали", където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 проекта са одобрени и могат а се реализират, а други 24 са на етап планиране или процедура. Тези факти посочват, че рискът за биоразнообразието в този район остава сериозен, смята екоорганизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай