Църковен съд за клеветници в расо

Църковен съд за клеветници в расо | StandartNews.com

В навечерието на дена за прошка Светият синод огласи свое решение, с което затваря устите на клеветниците в расо. Старците забраняват на "архиереи и клирици на българската православна църква публично да обвиняват духовници и православни християни". Повод за дългоочакваното решение са зачестили медийни изяви на попове, с които духовниците уронват престижа на църквата. А всъщност са недоказани обвинения, основаващи се само на техни предположения и слухове.

В публичното пространство има два такива случая. Викарият на Йоаникий Сливенски - епископ Игнатий, скандално тръбеше от тв ефира, че Патриарх Неофит е избран с пари, раздавани на митрополити от Николай Пловдивски. Въпреки нечуваните обвинения Йоаникий не успя да обуздае чедото си. Което накара мнозина да мислят, че той мълчаливо го подкрепя.
Вторият случай е на отец Димитър Амбарев, който в поредица от интервюта правеше внушението, че зад смъртта на Кирил Варненски стои Николай Пловдивски.

Решението на Синода е било взето на последното заседание на 20 февруари, но беше обявено преди началото на Великденския пост, който започва в понеделник. Интересното е, че на последната сесия дядо Николай не присъства заради ангажименти в епархията си. Още не е ясно кой е инициирал приемането на това решение. Ако в бъдеще духовниците не го спазват, срещу тях може да започне църковен съд. Най после ще се сложи край на клеветите в църквата, надяват се в църковните среди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай