Том Форд се влюбва в съпруга си от пръв поглед

Световният дизайнер и модният журналист Ричард Бъкли са неразделни 35 години

Том Форд се влюбва в съпруга си от пръв поглед | StandartNews.com

72-годишният моден журналист Ричард Бъкли, който почина преди броени дни в Ел Ей, е голямата любов на световния дизайнер и режисьор Том Форд. Първата им среща е в Ню Йорк през 1986-та.  "Ричард има най-дивите очи, които съществуват – като на хъски. Не са нито сини, нито сиви. Десет дни, след като го видях за първи път, ме пратиха в офиса на списанието му, за да прибера някакви дрехи. Щом вратата на асансьора се отвори, пред мен се озова мъжът с поглед на вода и сребро. Представи се и предложи да ми помогне. Още преди да стигнем етажа, реших, че ще се омъжа за него. Знаех, че е различен. И че каквото и да изпитвам към него, е различно от всичко  досега", споделял е Форд.

Две седмици по-късно са двойка, месец по-късно живеят заедно. "Понякога се случва да погледнеш някого и да усетиш, че си го познавал цял живот", казва Форд.

Три години след началото се сблъскват с първото си тежко житейско изпитание, припомня "Eva". На Ричард му откриват рак на гърлото, а шансовете да оцелее са минимални. Но двамата печелят битката напук на прогнозите. "Преживели сме трагедии, които в крайна сметка ни сближиха още повече - нещата, през които минавате заедно, правят историята ви богата", твърди Том Форд.

На 23 септември 2012 г. в Лос Анджелис се ражда синът им Александър – най-вероятно от сурогатна майка, въпреки че и двамата категорично отказват да разкриват повече детайли. През 2014-та сключват тайно брак в САЩ.

Историята на Том Форд е достойна за кино. Той решава да се посвети на модата заради баба си. "Тя беше първият човек, за когото си казах, че е красива. Имаше страхотен стил, дълга коса, караше скъпи коли. Когато бях на 3, за мен баба беше герой от анимационен филм. Винаги ухаеше прекрасно, носеше се супер модерно. Сякаш беше от друга планета, сякаш живееше в друг свят, където и аз исках да бъда", разкрива дизайнерът. Той обаче много късно разбира, че всъщност е хомосексуалист – чак когато пристига в Ню Йорк. До тогава не подозира за какво става дума.

"Осъзнах, че съм гей едва на 17. Преди това имах приятелки, бях щастлив с тях, чувствах се добре, а и те бяха щастливи с мен. Предполагам, че не съм си представял, че хомосексуализмът съществува“, цитират Форд в "Eva". Това е и темата на първия му пълнометражен игрален филм „Самотен мъж“. Професорът по английска литература Джордж (Колин Фърт) трудно преодолява загубата на партньора си Джим (Матю Гууд) при автомобилна катастрофа – и методично подготвя самоубийството си. Старата приятелка Чарли (Джулиан Мур) и ново завоевание постепенно му връщат вкуса към живота.

Том Форд разказва на екрана за хомосексуална любов, но не в ерата преди СПИН, а в наше време, напомняйки за вечното в живота, любовта и прошката. Героят му бавно изминава пътя от нарцисизма до саможертвата и разбирането на значението си за света и за хората около себе си. Форд осъществява кинодебюта си изцяло със собствени пари – 7 милиона долара, като вкарва в авторския сценарий автобиографични елементи и много от житейската си философия. Колин Фърт получава серия номинации и награди, стигайки до финалната петица на Оскарите и статуетка на БАФТА. Напълно ги заслужава и заради голите сцени и една целувка в едър план, при която няма как да маркира.  Излишно е да се уточнява, че визията и сценографията са на Форд, който е архитект по една от дипломите си. Вторият му филм, „Хищници в мрака”, е още по-брутален. Сюзън притежава успешна галерия, живее в изумителен апартамент, облича се със съвършена елегантност и е безкрайно нещастна. Когато получава ръкопис на роман, написан от бившия й съпруг и посветен на нея, тя потъва в ужасяващата история. Четейки ръкописа, си представя мъжа си в главната роля. Том Форд дълбае в два пласта – реален и имагинерен, които през цялото време са в динамика. Ейми Адамс и  Джейк Джиленхол са силни, но по-силен от тях е Арън Тейлър-Джонсън (Вронски от "Ана Каренина" 2012) като откачалката Рей, верен паж на злото.

Докато стигне до върха, Том Форд преминава през много перипетии. През 2004-та се разделя с модна къща “Гучи“ след скандал с Маурицио Гучи. "Той искаше нещата кафяви и заоблени, аз държах да са черни и линейни", споделя Форд, преди да отиде в "Ив Сен Лоран".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай