Търговци от Хасково мамели, че продават грозде от Сандански

Търговци от Хасково мамели, че продават грозде от Сандански | StandartNews.com

Благоевград. „Търговци от Хасково, Пловдив и Пазарджик масово мамят купувачи на грозде в градовете в Пиринския край, че вземат продукция от нашия регион. В момента продават мерло и каберне, а ние ще започнем да ги берем чак в края на следващата седмица." Това твърдят кметове на населени места в община Сандански. Те непрекъснато получават сигнали, че в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев се предлага грозде, за което продавачите казват, че е от района на Сандански. В същото време микробусите им са с хасковска, пазарджишка или пловдивска регистрация.

„Хората трябва да знаят, че няма как да си купят мерло и каберне от нашия край, защото още не сме ги обрали. Да не говорим за сорта „Широка мелнишка лоза", той ще се бере чак след 1 октомври. Ние ще продаваме мерлото и кабернето най-малко за 80 стотинки за килограм. Как тогава в градовете го предлагат по 75 стотинки за килограм? Просто гроздето е от Пловдивско и е с ниска захарност – 20-21 градуса, качеството му е по-лошо от нашето, което ще е със захарност от 25-26 градуса", обяснява кметският наместник на санданското село Враня Валери Попов. Той и колегите му искат да предупредят всички купувачи, че в момента вземат некачествено грозде с ниска захарност от региона на Пловдив, Хасково и Пазарджик, затова е и по-евтино. „Който иска хубаво грозде, за да пие хубаво вино през зимата, ще трябва да почака още десетина дни. Нека мерят захарността, тогава ще разберат откъде е гроздето", каза още Валери Попов.

В Благоевград търговията с грозде върви с пълна сила. Непрекъснато има клиенти пред струпаните касетки с продукция край кооперативния пазар. „Нашето грозде е мерло и каберне от мелнишкото село Виногради, даваме го по 80 стотинки за килограм, меленето струва по 5 стотинки за килограм. На тези до нас гроздето е от санданското село Левуново", уверява Петко Божинов, докато меле продукцията на поредния клиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай