Такситата с патентен данък от 300 до 1000 лв.

Такситата с патентен данък от 300 до 1000 лв. | StandartNews.com

Патентен данък от 300 до 1000 лв. ще се плаща за всяко такси. Това ще бъде заложено като нова промяна в Закона за местните данъци и такси, която ще бъде внесена за гласуване в пленарната зала на парламента следващата седмица, научи "Стандарт".

Внесеният на 2 март в парламента проект от група депутати от ГЕРБ, АБВ, "Патриотичен фронт" и "България без цензура" предвиждаше патентният данък да е от 400 до 1000 лв. В четвъртък АБВ внезапно оттегли подкрепата си за законопроекта, което предизвика спонтанен протест на таксиметровите водачи на Орлов мост в столицата. Причината за оттеглянето се оказа искането на АБВ минималният праг на патентния данък да е 300, а не 400 лв. Решението за намаляването му бе постигнато на спешни преговори вчера, в които участваха Менда Стоянова и Станислав Иванов от ГЕРБ, зам.-председателят на АБВ Румен Петков и депутатът от АБВ ген. Михо Михов. Искането на АБВ за намаляване на прага на патентния данък със 100 лв. е социално - приходите на превозвачите в малките общини са ниски. Аргументът на ГЕРБ е, че прагът от 300 лв. е по-нисък от минималната заплата. В името на разбирателството от ГЕРБ отстъпили.

Общинските съвети ще определят размера на годишния патентен данък до 31 октомври на предходната година.
С постигнатото вчера разбирателство следващата седмица трябва да бъдат гласувани промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП). С тях ще се върне старият вариант на закона, според който таксиметрови превози могат да се извършват не само от фирми превозвачи, но и от "лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка". По този начин от години работят почти всички таксита, като използват лиценза на компания, без да са сключили трудови договори към нея, а работят за себе си. С последните промени в закона беше поставен срок до 1 април, в който водачите на таксита бяха задължени или да сключат трудови договори с фирма превозвач, или да регистрират собствени дружества за таксиметров превоз. С внесената промяна срокът 1 април ще отпадне. А ако парламентът се забави с гласуването, от ИА "Автомобилна администрация" няма да правят проверки до окончателното приемане на промените.

Спонтанният протест на Орлов мост в София в четвъртък беше именно срещу искането за регистрация на всеки водач като таксиметрова фирма. Днес обаче на протест срещу връщането на патентния данък излязоха над 50 таксиметрови шофьори в Шумен, които блокираха движението около общината за половин час. Десетки таксита излязоха на протест срещу патентния данък и в Ловеч, като блокираха за десетина минути централния бул. "България". Най-големите таксиметрови компании в София обаче отдавна настояват за връщането на патентния данък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай