Световен ден без тютюнев дим (ОБЗОР)

Световен ден без тютюнев дим (ОБЗОР) | StandartNews.com

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

"Безвредна цигара няма. Затова хората трябва дори само за днес да спрат и да се замислят с какво се тровят", казаха пред БГНЕС д-р Маша Гаврилова и д-р Гергана Гешанова от сдружение "България без дим".

Двете лекарки участваха съвместно със студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в кампания за борба с тютюнопушенето.

На своята шатра в Борисовата градина, доброволците обясняваха на минувачите какви са вредите от тютюна. Освен това те раздаваха и информационни брошури с разяснения за вредите от цигарите и съвети как всеки може да се откаже лошия навик.

"В цигарите има над 4000 вредни вещества, а 69 от тях са канцерогенни. Крайно време да помислим не само за нашето здраве, но и за това на околните", призоваха д-р Гаврилова и д-р Гешанова, докато приканваха пушачите да оставят по една цигара, за да получат в замяна ябълка.

По думите им с пушене нищо не се печели. "Някои си мислят, че се отпускат и успокояват, но това не е така, защото всеки орган от тялото ни губи от цигарите", обясниха лекарките.

На шатрата студентите измерваха също така обема на дихателната активност, както и количеството на въглеродния диоксид. "Целта е по атрактивен начин да запознаем хората с най-срещаните последствия от тютюнопушенето", обясни второкурсничката от "Алма Матер" Венета.

Заедно със своите колеги тя измерваше еластичността на белите дробове и дихателната им вместимост. След това показваше макети, от които всеки може да види разликата между здравите белите дробове, тези на непушач и дробовете на заболял от рак.

В Световния ден без тютюнев дим доброволците повториха и най-големите митове за цигарите. Много хора си мислят, че пушенето доставя удоволствие, но това не е така, защото само по себе то само задоволява никотиновия глад.

Освен това цигарите не само, че не допринасят за концентрацията ни, а по-скоро разсейват и отклоняват вниманието.

Странен е фактът, че пушачите често палят цигара, когато се чувстват нервни. Това не е много логично, защото никотинът действа като стимулант. Той спомага за отделянето на адреналин в кръвта и ни прави дори още по-нервни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай