Светена вода за откриването на лот 4 на АМ „Струма”

Светена вода за откриването на лот 4 на АМ „Струма” | StandartNews.com

Ремонтират ударно пътищата, които поемаха трафика за Гърция по време на строежа

Със светена вода поръси новооткрития лот 4 на Автомагистрала „Струма" Неврокопският митрополит Серафим и пожела безаварийно пътуване по шосето за Гърция. Церемонията по откриването на пътната отсечка, която е от сандански до Кулата, бе край село Дамяница. Тя започна с водосвет, отслужен от владиката и свещеници.

На ритуала присъстваха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Двамата прерязаха трикольорната лента за пуска на обекта. Дъждът спря точно за събитието, но всички, сред които над 50 жители на близките населени места и работници на фирмата – изпълнител, си пожелаха да „върви по вода" пътуването – безаварийно и без човешки жертви.

„Искам да благодаря на строителите, които наваксаха голямото закъснение. Такова качествено строителство за толкова кратко време не се бе случвало. Пуснахме този участък още на 31 юли, за да облекчим трафика през летния сезон за Гърция. Трасето не е дало нито един дефект за това време, с него ще намалим и ПТП-тата. Благодаря и на хората в селищата в района, които изтърпяха много по време на ремонта на магистралата, целият трафик минаваше от там", заяви шефът на АПИ Лазар Лазаров, който показа и Акт 16 за експлоатацията на лот 4.

Той увери, че ще бъде спазен ангажиментът за възстановяване на асфалтовите настилки в населените места, за да не бъдат ощетени местните жители. ремонтните дейности започват веднага, за да приключат до 1 ноември, когато пътната мрежа влиза в режим на зимно поддържане. Средствата са осигурени, няколко милиона лева са, строителите могат веднага да започнат работа", каза още Лазаров.

„Радваме се на един напълно и качествено направен пътен участък от АМ „Струма". Благодарни сме за усилията на премиера Бойко Борисов и на министър Лиляна Павлова за реализацията на този голям и важен за нас проект. Тази магистрала ще доведе и до развитие на икономиката в региона", сподели губернаторът Бисер Михайлов.

Лот 4 е с дължина 14,7 километра, изпълнител е „Актор" АСД – Гърция, а стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Трасето преминава през общините Сандански и Петрич, но трафикът вече е извън населените места. За обслужване на земеделските стопани има 4 селскостопански надлеза, изградени са 2 жп надлеза и 4 моста. Построено е ново трасе на жп линията София – Кулата в участъка Генерал Тодоров – Марино поле с дължина 4,2 км. Пътното платно за движение е с обща ширина 29 метра, като всяка лента е по 3,75 метра, а аварийните са по 2,5 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай